Младите талантливи музиканти - Надежда Цанова - пиано и Петър Македонски - тромпет ще свирят заедно в сряда вечер, 18-и януари в залите на Музей „Искра“ в Казанлък, само ден след техния съвместен запис за Златния фонд на Българското национално радио - изпълнения на творби от Лудвиг ван Бетовен, Паул Хиндемит и Алън Визути. Записите в Националното радио започват още днес. Пианистката Надежда Цанова е от Казанлък, първият и музикален педагог е Елена Юлиянова.

Концертът в сряда вечер в Казанлък е резултат от общата работа на двамата млади, но вече, определено, успели български музиканти, събрани за сцената още през 2010-та, от своите преподаватели в Консерваторията - проф. Стела Димитрова и проф. Ангел Македонски. Първото им общо изпълнение е Шостакович, Концерт № 1 за пиано, тромпет и оркестър. Двамата студенти, нямали и представа, че седем години по-късно, ще преливат от идеи за съвместни бъдещи проекти. Записът в БНР идва по идея на тромпетиста, все пак, оркестърът на Радиото е негов основен професионален ангажимент. В началото Македонски няма ясна идея, какво точно ще записват, но сега казва:“Доколкото познавах Надежда, трябваше да е нещо трудно.“ Така се спират на програмата, която навръх Атанасовден, ще звучи на живо и за казанлъшката публика.
Идеята за Хиндемит е на тромпетиста, но Надежда я „грабва“ бързо и на третия ден, вече репетират. Надежда предлага, да включат изпълнението в нейния клавирен рецитал в Казанлък. За Петър Македонски, това ще бъде първата среща с публиката тук, но той казва, че е чувал за музикалната култура и любовта към класиката в Казанлък, още от малък – семейството му имало съсед от Града на розите – „страхотен меломан“, който не спирал да споделя с тях възторзите си от последните симфонии, които слушал. „Рядко хората, които не са професионалисти, знаят толкова много за класическата музика!“, казва тромпетистът, наследствен музикант. „Ще се радвам да видя и усетя това и на концерта ни с Надежда в Казанлък!“, надява се Македонски. Колкото до личния си избор на музикален инструмент, младият музикант казва:“ Аз бях избрал пианото, но имах инцидент в детските години с една асансьорна врата и временно трябваше да прекъсна със свиренето. Трябваше да се прехвърля на друг инструмент, за да не си изпусна годината в музикалното училище. Така дойде идеята, временно да свиря на тромпет. И така от трети клас. Нещо като любов от пръв поглед....“
Надежда Цанова е млад пианист, но вече с международна кариера. Почва да се занимава с музика на 5 години в казанлъшката музикална школа. С идването на педагога Елена Юлиянова тук, майката, д-р Детелина Динева, я насочва към специалистката от Украйна. Надежда е от първото поколение таланти, отгледани от Юлиянова в Казанлък. След Консерваторията, Цанова завършва специализация в Брюксел и Париж. Сега живее в Маастрихт, Холандия. Концертира из целия свят – от София, през Украйна, Белгия, Италия, Унгария, Полша, Австрия, дори – Япония и Китай.
В общите си намерения за съвместна работа, пианистката Надежда Цанова и тромпетистът Петър Македонски, предвиждат концерт в Зала "България" в София в средата на месец май тази година. Там те ще изпълнят Шостакович, Концерт № 1 за пиано, тромпет и оркестър.
След концерта в Казанлък, който има подкрепата на местния Ротари-клуб, Надежда Цанова заминава на турне за Палермо, Сицилия.

Диана Рамналиева