Над 3000 кадъра, запечатани върху фотографски филми, диапозитиви, плаки и хартия, както и записи върху аудиокасети, правени по целия свят, дари Централният държавен архив на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Фотосите са правени в продължение на години от Христофор Бабев, агроном по професия и фотограф по призвание. Огромната му колекция съдържа кадри от Мексико, Тунис, Алжир, Турция, Русия, цяла Европа, дори са снимани пясъчни бури и оазиси в Сахара. И най-интересното е, че целият фотоархив на Христофор Бабев носи отпечатъка на различни периоди от бурния 20 век. Сред тези кадри се кипрят и снимки от казанлъшки местности и селища, като тази от село Розово, правена през 1942 година.

Христофор Бабев е роден през 1914 година в Русе. По професия е агроном и е работил в Софийския окръжен народен съвет в отдел „Селско стопанство”, а след пенсионирането си - в Инженерингова стопанска организация. Страстта му към обектива личи от хилядите кадри, които е заснел и е оставил като наследство. Точно те показват характера на времето, в което са правени, и разказват за историческите събития по-красноречиво от думите.

Целият фотографски архив на Христофор Бабев идва като дарение в Казанлък по предложение на директора на Централния държавен архив в София Стефка Петрова и благодарение доброто взаимодействие с директора на фотомузея в Казанлък инж. Стефан Папукчиев.