Над 220 хил. подписа, подкрепящи свикването на национален референдум с въпрос: „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България събраха активисти на ПП. „Възраждане“ в цялата страна за три месеца.

Подписката ще бъде депозирана официално утре - 19 юли, 10 часа в деловодстото на Народното събрание.

Събирането на подписите започна през април, като за целта бяха отворени пунктове в 30 областни центрове и общини.

Доброволци направиха пунктове в още 30 общини.

Пунктове за събиране на подписи имаше ив Казанлък.


„Подписката ни предизвика много голям интерес в чужбина“, обясни Костадин Костадинов, председател на партията. „Имаме изтеглени и попълнени бланки от САЩ, Аржентина и Египет, например. Освен това възрастовата граница на подкрепящите ни е много широка. Най-възрастният човек, дал своя подпис за провеждането на референдум, е 95-годишен мъж, а най-младият е току що навършил 18 години“, коментира той.

„Възраждане“ ще организира и символично преброяване на подкрепящите идеята народни представители.„Така ще проверим нагласите на депутатите още преди да сме внесли подписите и ще знаем колко от депутатите биха подкрепили сформирането на референдум с въпрос: „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото, като официална валута в Република България“, коментира Костадин Костадинов.

Междувременно днес Министерският съвет упълномощи министъра на финансите Владислав Горанов да изпрати от името на страната искане за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка, съобщава правителствената служба след днешното заседание.

Решението на правителството е следваща стъпка след получената подкрепа на 12 юли 2018 от еврогрупата относно изразеното от българските власти намерение за присъединяване на българския лев към Механизма на валутните курсове II.