На 28 юли от 21 часа на Античен форум „Августа Траяна” Държавна опера-Стара Загора представя „Кармен” от Жорж Бизе.
Диригент на спектакъла е Сунай Муратов. Завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров“, където се дипломира със специалностите хорово и оркестрово дирижиране. Като отличен студент е носител на престижната стипендия „Проф. Георги Димитров“. Диригентският дебют на Сунай Муратов е в продукциите на „Вълшебната флейта“ и „Севилският бръснар“ на сцената на Бургаската опера. След това работи в големи оперни театри, сред които са Софийската опера, той е и един от ценени оркестрови диригенти в Турция.
На 28 юли в ролята на Кармен е Петя Петрова, носител на Наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци дебютът и в тази роля бе на 18 февруари 2020 г. на сцената на Старозагорската опера.
В ролята на Дон Хосе е Георги Динев, утвърден солист на Държавна опера-Стара Загора. Участват още: Валери Турманов, Емилия Джурова, Стоян Буюклиев и други.
Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен“. На 28 юли зрителите ще видят една класическа „Кармен“, в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения. Режисьор е Огнян Драганов. Атрактивните балетни платна с участието на балета на Държавна опера-Стара Загора са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.