Казанлъшкият смесен хор „Петко Стайнов” ще участва в мащабния оперен спектакъл


На 8 юли Държавна опера-Стара Загора ще представи на стадион „Берое” грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”. Спектакълът започва от 21.00 часа. Суперпродукцията се подготвя специално за третото издание на „Опера на стадиона“ в областния град, след като първите две продукции – „Аида” от Джузепе Верди и „Кармен” от Жорж Бизе, преминаха при небивал успех през 2016 и 2017 година.

Третият спектакъл от „Опера на стадиона” ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор е Огнян Драганов. Сценографията е подготвена и адаптирана от художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Дизайнер на костюмите на солистите е Денис Иванов. Диригент на хора Младен Станев.

Солисти от звездна величина ще зарадват почитателите на оперното изкуство. В ролята на Абигайл гостува световната оперна дива Мария Гулегина. Именитата певица, превзела оперния Олимп, години наред е в афишите на най-престижните световни оперни сцени. Определяна от музикалната критика като „вокално чудо“, „руското сопрано, в чиито вени тече кръвта на Верди“, Мария Гулегина идва за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова.

В ролята на Набуко ще й партнира блестящият румънски баритон Йонуц Паску, който е познат на Старозагорската публика от незабравимите си гостувания в спектакли на операта „Трубадур“ и в гала концерта на ФОБИ през 2016 година. Талантливият млад певец има респектираща биография с постоянни ангажименти в световни оперни театри. Преди два сезона в Салерно, Италия ,пее в „Набуко“ с Мария Гулегина. Великолепните солисти на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Джуров, Петя Петрова и Ивайло Михайлов ще се представят в трите знакови роли на Захария, Фенена и Измаел. Върховният жрец ще бъде Александър Марулев, Абдало – Ивайло Йовчев, а Анна – Нина Димитрова.

Участват оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, както и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Шест хорови формации ще участват в спектакъла на операта „Набуко“ и ще изпълнят заедно с колегите си от операта знаменития хор на евреите. Това са Смесен хор „Петко Стайнов“ - Казанлък, Дамски камерен хор „Библиофония“ – Стара Загора, Смесен хор „Родина“ – Стара Загора, Хор към фондация „Миню Балкански“ – Нова Загора, Смесен хор „Славей“ – Харманли, Общински представителен хор – Димитровград, Представителен смесен хор „Родна песен“ – Хасково.