Музеят на “Арсенал” АД навършва 45 години. Открит е на 18 октомври 1974 г. по повод 50-годишния юбилей от установяването на предприятието в Казанлък. Тематично-художественият проект е дело на колектив от Военноисторически музей – Варна, с професионалното съдействие на Стоян Николов и Леонид Мицев. Негов пръв директор е историкът Павел Кънев, след него е Стефан Бозаджиев. Музеят е разположен на площ от 610 кв. метра, в които са обособени три зали, две фоайета, административни, складови и сервизни помещения.

В началото е била устроена една зала във вид на историческа експозиция със снимков и документален материал за миналото на предприятието.

През 1994 г. една от залите е преустроена и в нея се експонират голяма част от изделията, произвеждащи се в “Арсенал”. В годините 1997-98 се извършва тематично-художествена актуализация и реконструкция на две от залите в музея по план на тогавашния директор Стефан Бозаджиев и осъществена със съдействието на художничката Нела Христова. Така той се превръща не само в исторически, но и рекламен център на дружеството. Към момента тук се съхраняват стотици оръжейни изделия, различни приспособления към тях, машини и други образци.

В историческата зала, която е и най-голяма, е отразено богатото минало на предприятието от създаването му през 1878 г. до отпразнуването на 141-та годишнина на отбранителната промишленост в България и 95 години на “Арсенал” в Казанлък. Историята е разделена на няколко етапа, подкрепени с подробен документален, снимков и веществен материал.

Първият етап обхваща периода от създаването на първата оръжейна работилница в Русе – Русенски артилерийски арсенал /РАА/ през 1878 г. и преместването й в София през 1891 г. като Софийски артилерийски арсенал /САА/. Тук са намерили място копие от писмото на началника на Централния военен архив – Велико Търново, за рождената дата на “Арсенал”, Указ № 1 на княз Дондуков за създаването на Русенския артилерийски арсенал, снимка на проф. ген. Симеон Ванков – първият негов началник, копие от Указ № 10 на княз Фердинанд и Заповед за формиране на Софийския артилерийски арсенал, много копия от документи, фотоси на сгради и работни помещения. В голяма витрина е поставен първият хронограф “Буланже” за измерване началната скорост на куршума, автентични дневници, схеми, стари отремонтирани оръжия, с които е била въоръжена през първите години от съдаването си след Освобождението българската войска.

Вторият етап започва от 1924 г., когато САА се премества на територията на гр. Казанлък като Държавна военна фабрика /ДВФ/ до края на Втората световна война – 1945 г. Централно място тук са намерили Указът на цар Борис ІІІ за Държавната военна фабрика и копие от решението на ХХІ-то обикновено Народно събрание, обнародвано в Държавен вестник, снимката на тогавашния министър на войната ген. Иван Вълков, съдействал за преместването на САА в Казанлък, първата снарядна работилница, архивни фотоси от новосъздадените халета, богат материал, илюстриращ разширяващата се дейност на фабриката.

Етапът след Втората световна война се характеризира със значително намаляване на поръчките за военна продукция и преориентирането на част от производствените мощности към гражданското производство. Експонираните дизелмотори, електромотори, акумулатори, радиатори, първият струг “Нилес”, струг модел 200, шестте фрезови машини, чугунени отливки, твърди пластини, първият – от 1958 г., милионният – от 1982 г. и двумилионният автомат, прототипите на пистолети и картечни пистолети, изделия от барутното, патронно и пиротехническо производтво на предприятието, елементи от монтажа на автомобилите „Булгар-Рено 8” от 1966 г., отразяват неговото интензивно и многопосочно развитие.

Фотографските копия следват хронологията на събитията, когато предприятието преминава от едно ведомство към друго, сменя наименованията и ръководителите си, разширява и обогатява структурите и дейността си, но винаги остава стожер на националното машиностроене и отбранителната промишленост на страната.

Немалка част в експозицията заемат различните грамоти, награди, дипломи, медали, плакети, сувенири от участя в национални и международни изложения и панаири.

Двукратното посещение на създателя на легендарния автомат “Калашников” е документирано чрез няколко паметни снимки, както и с 5,45 мм автомат и гладкостволна карабина “Сайга 410”, върху които е поставен подписа на самия Калашников. Придружени са от Сертификати за автентичност на този подпис, което ги прави изключително ценни. Такива експонати има само няколко десетки в целия свят и това ги прави наистина уникални. Те са част от музейната експозиция от 1999 г.

Успоредно с производствената програма се е развивала социално-културна и спортно-туристическа дейност, резултат от които са изградените множество хижи, почивни бази, профилакториум, здравно заведение, спортен комплекс с хотел, Дом на културата, детска градина, средно професионално технически училище по машиностроене и др. Някои от тях вече не функционират, други не са собственост на “Асенал”, но като част от миналото на дружеството са запазени множество фотоси, документиращи възможностите и постигнатите успехи и в тези области в недалечното минало.

Експозицията завършва с цветни снимки, сувенири и поздравителни адреси по случай годишнините на отбранителната промишленост в България и от установяването на “Арсенал” в Казанлък, отпразнувани през последните години.

Рекламната зала е най-атрактивната част от музея на “Арсенал”.

Продуктовата листа с изделията е изключително богата и в тази зала специалните гости и посетители на акционерното дружество могат да се докоснат до по-голямата им част.

Автоматите и картечниците са подредени в няколко витрини и пирамиди, представени са различни калибри и модификации. Група подцевни гранатомети са представени от няколко типа, придружени и от различни гранати за тях, вкючително и новите разработки револверни гранатохвъргачки. Безоткатните системи са представени от статичен и ръчен противотанков гранатомет, както и боеприпасите за тях, които са част от по-новото производство на компанията. Едно от сравнително новите производста на предприятието са 60 мм минохвъргачки – стандартен и десантен вариант, както и 60, 81, 82 и 120 мм мини. В отделни витрини са подредени гама стрелкови боеприпаси, барути, пиротехнически изделия, ръчни гранати, табла с капсули и взриватели и др. Централно място заемат 23 мм зенитна установка.

От гражданското производство на “Арсенал” са показани твърдите пластини и монолитна модулна система “Варилок” по лиценз на “Сандвик Коромант” – Швеция, инструментодържачи на “Валтер АГ – Тюбинген” – Германия. Лицензното производство е допълнено от цветни снимки на обработващи центри на“Ямазаки” – Япония.

Попълнението от мащабни фотоси на хоризонтални, вертикални и универсални фрезови машини, пробивни колонни машини и агрегатни системи, доказва на практика многофункционалността на “Арсенал” АД. Честите попълнения и смени с нови изделия определят непрекъснатото търсене и преориентиране към новите и актуални пазарни търсения, тенденциите на Европейския съюз, структурите на НАТО и модерните технологии в съвременното производство.

В просторното фоайе на музея, обособил се вече по-скоро като рекламно-исторически център, посетителите могат да видят грамоти и отличия от участието на фирмата в изложения за военна техника и технология от целия свят, Сертификатите за качество ISO 9001:2000 за гражданско производство и AQAP 2110 за специална продукция, които са гаранцията за авторитета и надеждността на продуктите с марката “Арсенал”.

Вече 11 години, по време на празника на фирмата, се провежда и Ден на отворените врати, по идея на изпълнителния директор на „Арсенал” Николай Ибушев. Ден, в който работниците и служителите на дружеството, гости от Казанлък и общината и от различни краища на страната посещават Музея на „Арсенал”, за да се запознаят с неговото минало и настояще.

Защото колкото по-назад гледаме, толкова по-напред виждаме…

Първолета Петкова*
Музей „Арсенал”

* Първолета Петкова работи в „Арсенал” от 1986 година, като е преминала през различни позиции в предприятието. В музей „Арсенал” е от април 1998 година.