В началото на 2020 година се очаква монументът на връх Бузлуджа да получи от Министерството на културата статут на недвижим паметник на културата, тъй като е извървян целият законов път до подготовка на документацията, съобщава вестник „Монитор“, позовавайки се на областния управител на Старозагорска област Гергана Микова.

„По този начин ще се отвори нов път за търсене на средства за консервацията му и за показване пред любителите на тоталитарните паметници от цял свят!“, е съобщила още Микова и е припомнила, че през есента за разчистване вътрешността на паметника и извършени 3D-заснемания е предоставен грант в размер на 185 000 долара от фондация „Гети“, след спечелен проект от фондация „Бузлуджа“.

Монументът на връх Бузлуджа е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора. Към момента той няма статут на паметник на културата.

Конкретен паметник на социализма, както е наречен Бузлуджанският монумент, е нареден на първо място сред десетте сгради, обект на финансиране от „Гети“. В кратката анотация за него се казва, че Паметникът, приличащ на НЛО, кацнал в прохода Шипка на Стара планина, е построен през 1981 година в чест на 90-годишнината от основаването на Българската социалистическа партия. Негов архитект е акад. Георги Стоилов. Той е един от най-популярните обекти в България. „Дископодобната структура и придружаващата я кула ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да се определи най-добрият възможен природозащитен подход, както и нова обществена цел“. За първи път в шестгодишната история на инициативата на фондацията са отпуснати безвъзмездни средства за важни обекти в страни като България, Аржентина, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда.

През 2018 година монументът бе обявен от "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа и бе специално посетен от международен екип от специалисти на организацията. През декември миналата година екипът излезе със становище за незабавно планиране и прилагане на спешни мерки, които да спрат проникването на вода в сградата. Целият този международен интерес към рушащия се паметник започна от проекта на младия архитект Дора Иванова за неговото съхраняване и даване на нов живот. Впечатляваща е нейната кампания в тази посока - "Проект Бузлуджа" бе представян на различни форуми, включително и в Казанлък.

През 2018 г. паметникът на връх Бузлуджа бе признат от европейската организация "Европа Ностра" с почетен председател Пласидо Доминго за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до него всяка година, а последните проучвания показват, че 94% от чуждите посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде отворен за посещения.