Четвъртият фестивал на джазовата музика в Казанлък ще бъде открит отново под звездите в края на август. На 30, 31 август и 1 септември сцената зад Казанлъшката тракийска гробница ще се превърне в място за изкуство, където певци и инстурменталисти ще покажат висок професионализъм и талант, съчетан с много емоции, а многобройната публика истински ще се забавлява. Среща тук си дават известни изпълнители, които ще заредят атмосферата с настроение и красиви преживявания.

Честта да открие джаз феста на 30 август се пада на българската група "Екс Кеу", която ще свири от 20 часа на 30 август в парк "Тюлбето".

Формация X KEY еоснована като трио през 1999 г. от барабаниста Ленко Драганов и съмишлениците му ИлияТенев - клавишни инструменти, и Иван Иванов - бас китара. Групата развива богата концертна и клубна дейност и до днес, като към основния състав често се присъединяват популярни джаз изпълнители от страната

От 2015 г. в състава на триото се включва Милен Стойков – Майк Сакс, саксофони и флейта. В последните години с групата концертира и младата надежда – китаристът Никола Панчев. Формация “Екс Кей“ участва на фестивалите "Джаз в Бургас","ДолинатанаОрфей" -- Кърджали, „Джазфест Маслиново","Хасково джазфест" и др.

Групата изнася концерти в най-престижните клубове за джаз и рок музика в страната - "Джой Стейшън", “Студио 5“, „Суингин хол“, „Бибап кафе“, „София лайф клуб“ и др. Стилътна “Екс Кей“ е ориентиран основно в направленията смууд- джаз, фънк, фюжън.

В програмата в първата вечер от Четвъртия джаз фестивал в Казанлък са включени пиеси на Брайън Калбъртсън, Спайро Джайра, Джеф Лорбър, Джо Семпъл, Ричард Елиът, Гроувър Уошингтън, Майкъл Лингтън и други.