Млади виртуози свирят в Казанлък

Казанлъчани ще се докоснат до таланта на млади български музиканти с техния концерт „Импровизация и Токата“, който ще бъде изнесен на 19 септември от 18.00 часа в ЛХМ „Чудомир“.

Проектът е на Фондация “Консонанс” и е посвете на 120 години от рождението на композитора Панчо Владигеров. В концертната част ще вземат участие младите български таланти пианистите Петър Дюлгеров, Георги Василев, Теодора Маркова, Емануил Иванов и Виктория Влахова, цигулка- Мая Димитрова, виолончелистите Сион Найман и Наума Найман, акордеон - Мариан Мицов и кларинетиста Лазар Мицов.

Сред участниците личи името на 20-годишния Емануил Иванов, който стана големият победител в 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони. Конкурсът, основан преди точно 70 години, е смятан за един от най-престижните и взискателни в света на клавирната музика. Тази година кандидатите бяха над 420, а след предварителен подбор журито одобри 22-ма финалисти. След тежко състезание в няколко тура до големия финал с оркестър достигнаха трима млади пианисти. Емануил Иванов, който на полуфинала представи творба от Панчо Владигеров, а за големия финал беше избрал Концерт за пиано и оркестър № 2 от Камий Сен-Санс, свири блестящо и заслужено спечели голямата награда. Казанлъани ще имат удоволствието да чуят негово изпълнение на 19 септември.

Част от проекта „Импровизация и Токата“ е реализирането на ново издание на книгата “Панчо Владигеров” от Евгени Павлов Клостерман на издателство АРТ ПЛЮС, които осъществиха тази идея и благодарение на тях отново българския читател и младите музиканти имат възможността да се докоснат до този високостойностен текст.