В събота четирима 11-класници от Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък и техния преподавател Никола Николов ще се включат в демонстративна работилница в Етнографския музей на открито „Етър“. Казанлъчани ще покажат изработването на музикални инструменти, тъй като именно лютиерството е специалността, която изучават в Художествената гимназия. Освен тях, в събитието се включват и екипи от още три училища по приложни изкуства.
На 11 юни между 11 и 16 часа, всички деца, които желаят да опитат умението си в занаятите – грънчарство, каменоделство, дърворезба и лютиерство ще могат да опитат уменията си под ръководството на своите по-опитни връстници.
Инициативата е част от проект „Код занаяти“, който се изпълнява от европейски консорциум и има за цел да развие потенциала и конкурентоспособността на микро, малките и средни предприятия от сектора на художествените занаяти и чрез въвеждане на иновации да намали риска от изчезване на много традиционни занаяти и производства. В България проектът се реализира от РСО „Централна Стара планина“ и Министерство на икономиката чрез Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.
„Не пропускайте възможността да срещнете децата си с таланта на 14 младежи в 4 много различни занаята, за да провокирате възприятията им, а вие да почерпите знания и впечатления от преподавателите в едни от най-елитните училища за приложни изкуства“ – канят домакините.