Митрополит Киприан празнува имен ден в Казанлък

На 31 август, когато Православната църква отбелязва паметта на Св.свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбеляза своя имен ден в родния си Казанлък. По този повод бе отслужена Божествена Света литургия в храм "Успение Богородично" от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, викарния епископ на Видинския митрополит Дометиан – Белоградчишки епископ Поликарп и викарния епископ на Пловдивския митрополит Николай – Знеполски епископ Арсений, навръх именния ден на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

„Този ден е духовна радост за мен, защото преди 21 години блажено починалият Старозагорски митрополит Панкратий ме въведе в дворите на храма Божий, даде ми монашески подстриг с името на Св. Киприан епископ Картагенски, законодателят на църквата, този, който устояваше мъченически своята вяра. Именно той закрепи основата на църквата в правовата й система, че където е епископът, там е и църквата, там е и богомолният народ, там трябва да бъдем всички, да бъдем вдъхновявани и вдъхновяващи се, именно от подвига на отишлите си наши отци и братя от този свят, но оставили следи след себе си, които до днес се помнят, до днес тачим и днес винаги ще споменаваме“, каза в словото си към присъстващите в храм "Успение Бгородично" в Казанлък митрополит Киприан. Той се обърна с дълбока багодарност към всички духовници и миряни, уважили неговия имен ден и добави: „Нека Св. Киприан Епископ Картагенски ни помага винаги в нашите трудове, добросърдечие и добротворни дела, за да можем в ревност, да пазим своята вяра, душа и любов помежду ни".

Киприан е избран за Старозагорски митрополит от Св. Синод на БПЦ-БП на 11 декември 2016 г. в синодалния параклис "Св. княз Борис-Михаил" в София. Той е първият духовник от Казанлъшка околия, който стига до този висок духовен сан през последните десетилетия. От малък е свързан с певческата школа на НЧ "Искра 1860" и с хор "Петко Стайнов". Точно 20 години след като приема монашеството в Рилския манастир, Киприан стъпи в родния си град като Старозагорски митрополит, шест дни след избора.

За краткото време от своето интронизиране и въдворяване до днес, митрополит Киприан показа нов начин на ръководене на Старозагорска епархия. Той предприе редица стъпки за "отваряне" на църквата към хората, като една от интересните и запомнящи се прояви е изпълнението на Моцартовия "Реквием" под негово диригентство. На новия митрополит бе гласувана голяма чест - той и водената от него църковна делегация участва в богослужението на Божи гроб в Йерусалим за чудодейното слизане на Божествения огън. В навечерието на Възкресение Христово Н.Впр. Старозагорски митрополит Киприан донесе от Йерусалим Благодатния огън за всички българи, като една от неговите спирки бе в Казанлък.


Траянополският епископ Киприан (светското му име е Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.
Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий.
Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора.
От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“.
От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г.
Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.
През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.
Носител е на църковни отличия и множество музикални награди.