Митрополит Киприан: Надявам се да помагам с Христова любов и Христово сърце

„Надявам се да помагам на хората с Христова любов и Христово сърце”, каза Старозагорският митрополит Киприан, след като официално бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък” на тържествената сесия на Общинския съвет днес.

Той получи Почетен плакет и грамота от кмета на община Казанлък Галина Стоянова и се разписа в Почетната книга. Митрополит Киприан благодари на всички – на своята майка, на учителите си, на митрополит Панкратий, на диригента Петя Павлович, на отец Петко Мотев, на своите съграждани и на всички, които са го подкрепили. Има много достойни граждани в Казанлък, каза още митрополит Киприан. Той се обърна към казанлъчани с думите: „Истинският просперитет се гради върху вашите рамене” и благослови града и неговите хора.


Със званието „Вписан в Почетната книга” бяха удостоени общественикът и културният деятел Веселин Шивачев и дългогодишната прима на Казанлъшкия музикален театър Мария Стоянова. Те също получиха Почетен плакет и грамота от кмета Галина Стоянова и се подписаха в Почетната книга.
Преди тържествената церемония послания към казанлъчани отправиха почетните граждани Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал” АД, преподавателят по физика Теодосий Теодосиев, майстор-лютиерът Едрьо Едрев, хореографът и ръководител на фолклорен ансамбъл „Арсенал” Христо Стоянов, кардиохирургът проф. Генчо Начев и бизнесменът Добромир Гущеров.

Тъй като това е последната тържествена сесия в мандат 2015-2019 на Общински съвет – Казанлък, неговият председател Николай Златанов направи ретроспекция на свършеното през 4-те години. Той подчерта, че приоритетите в работата на местната власт са били екология, обновяване на градската среда и инфраструктурата. Реализирани са обекти с външно финансиране за над 150 млн. лева, приети са 4 устройствени плана, преасфалтирани са улици за 14 млн. лева, реконструирана е Градската пречиствателна станция за отпадни води за 22 млн. лева, изградени са десетки локални паркове, подменени са тротоари, построена е нова сграда на Националния център по природни науки, изграден е модерен Музей на розата, открито е първото висше учебно заведение в Казанлък – Техническият колеж, и ред още дейности, подобрили значително визията на Казанлък и населените места.

Тържествената сесия бе уважена от народния представител Борис Кърчев, областния управител на Стара Загора Гергана Микова, почетните граждани Николай Ибушев, Теодосий Теодосиев, Едрьо Едрев, от вписаните в почетната книга Лилия Димитрова и Костадинка Димитрова, представители на побратимения на Казанлък италиански град Кремона, бивши кметове на община Казанлък, общински съветници, заместник-кметовете и секретаря на общината, представители на духовенството, директора на Държавна опера – Стара Загора, Огнян Драганов, граждани. С празничност заредиха залата на ИМ „Искра” изпълненията на хора на Старозагорската опера и хористите към катедрален храм „Свети Никола” в Стара Загора.