Митрополит Киприан идва за Освобождението на Казанлък


Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи литургия в храма на Девически манастир „Въведение Богородично” по повод 139-ата годишнина от Освобождението на Казанлък от турско робство. Служението започва от 10.00 часа на 8 януари, неделя.


От 11.30 ч., отново в църквата към Светата обител ще се състои тържественото честване на годишнината, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на избитите от турската войска по време на Освободителнта война невинни жени, деца и възрастни хора в двора на манастира.


На следващия ден, в понеделник, 9 януари, 2017 г., от 10.00 ч. на Паметника на победата край с. Шейново ще има поклонение и поднасяне на цветя по повод епичните боеве, разиграли се преди 139 години на това място и обърнали хода на Руско-турската освободителна война.


От 11.00 ч. ще започне заупокойната молитва в храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир, след което ще бъдат поднесени цветя в криптата на храма, където в 17 саркофага се пазят костите на загиналите руски воини, дали живота си за Свободата на България.