"Мисия България" тръгва из и извън Европа

От 16-и март проф. Николай Овчаров заедно с проф. Пламен Павлов започва да работи по „Мисия България”. Инициативата ще представя българското културно наследство по света, съобщава Министерството на културата. До края на месец май т.г. ще бъдат изнесени лекции в десет държави. Първата дестинация е Кишинев (Молдова), в обиколката са включени Екатеринбург (Русия), Ереван (Армения), Гент (Белгия), Пекин (Китай), Атина, Никозия (Гърция), Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия), Любляна (Словения). В лекциите ще има акценти от книгата на Николай Овчаров „Най-кратката история на България”. Двамата професори ще говорят и за събитията до края на 14 век. Включени са и 50 слайда, които представят най-интересните ни паметници и събития. Лекциите ще бъдат съобразени и със спецификата на всяка страна, така че ще бъдат различни и са предназначени не само за научната общност, но и за всеки, които се интересува от история и култура.

„Надявам се проектът да е като вестоносец на българската култура в чужбина и да продължи и след лятото на тази година”, посочи проф. Овчаров. Идеята му е по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни да бъде популяризирана в чужбина, а също и да се привлекат туристи оттам.

Проф. Николай Овчаров е свързан с Казанлък - той е носител за 2009 година на наградата на името на траколога проф. Александър Фол, която се връчва ежегодно по време на Празниците в Долината на тракийските царе. Българският Индиана Джоунс, както у нас наричат още проф. Овчаров, многократно е посещавал града на розите в качеството си на учен и автор на книги и е изразявал специалното си отношение към съхраненото културно-историческо наследство в нашия регион.