Механото: Елате да поговорим!

Родителите и учениците, кандидатствали в закритата за тази година паралелка по строителство и архитектура с разширено изучаване на английски език в казанлъшката Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" могат да се информират в удобно зя тях време за възможностите, които могат да ползват от следващата година в тази посока и усилията на училището за това, както и за причините, поради които през новата учебна година няма да има прием на нова паралелка за това обучение.

Това обявиха днес от ръководството на гимназията, в която не бе допуснат прием след първо класиране за тази паралелка и тя на практика бе закрита.

По този въпрос е насрочена и специална среща в училището- на 7 юли- четвъртък, от 17,30 часа.

Причината да се стигне дотук е недостатъчния брой ученици, издържали успешно приемните изпити и записали като първо желание обучение по специалността архитектура и строителство с разширено изучаване на английски език в училището.

Вместо нужния минимален брой ученици за съществуването на паралелката -18, на първо класиране за нея записалите се са били 11. По тази причина Регионалният Инспекторат не е допуснал разкриване на паралелката.


Искаме да обясним на родителите, както и да ги информираме за плановете си, каза за сайта zakazanlak.bg днес директорът на ПГ "Иван Хаджиенов" Марияна Демирева.

Тя заяви, че училището ще настоява пред Инспектората и Министерството на образованието да бъде разрешен през следващата учебна година- 2017-2018 година еднократно прием след 8 клас в паралелката по строителство и архитектура, с цел да не се допусне луфт с един набор и прекъсване на обучението в училището в тази специалност.

От няколко години в професионалната гимназия се извършва прием и обучение в тази специалност, като ежегодно интересът към нея е бил голям- от по 26 ученика.

През тази година по-засилен е интересът на учениците към машиностроителните специалности и компютърните технологии.

Сериозният дефицит на кадри за промишлеността и проблемите пред професионалното образование налагат не само спешен дебат, но и спешни и адекватни мерки, за да се отговори на нуждите на икономиката по места, убедена е Демирева.Директорът на казанлъшката професионална гимназия е категорична, че каквато практика има в общините- да се субсидират маломерни паралелки в населени места, така и държавата би могла да разреши в определена степен прием в маломерни паралелки в професионалните училища, още повече, ако са могат и сами да си ги дофинансират, при положение, че се касае за нужни, дефицитни специалности за местната икономика и търсени от бизнеса кадри.

Марияна Демирева изрази готовност да работи в посока искане за подобна промяна.

Общо 3 ще са паралелките, в които ще бъдат приети нови ученици за следващата учебна година в бившия Механотехникум в Казанлък: две с прием след 8 клас и 1 с прием след 7 клас.


В последните 3 години интересът към ПГ "Иван Хаджиенов" расте и все повече ученици го предпочитат, заради заради възможностите за реализация, които едно добро професионално образование дава.

Продължаваме работа в тази посока, заяви Демирева. Амбицията ни е училището да върне старата си слава на една от казанлъшките емблеми, допълни тя .

От новата учебна година училището готви много и интересни изненади и предложения за своите ученици, така и за тези, които изберат Професионалната гимназия от следващата.