Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” сподели добрите практики, придобити по време на международни обучения в сферата на професионалното образование. „Проектът „Професионалното образование – споделен опит” по програма „Еразъм+”даде възможност на 20 ученици от гимназията, 6 преподаватели и представител на местния бизнес да разширят професионалните си практически умения в областта на технологиите”, обобщи резултатите от европейските мобилности на училището координаторът на проекта Красимира Чорбаджийска.

Участниците в международните обучения посетиха Севиля - Испания, и Дрезден - Германия, усвоявайки европейски опит в 3 области – програмиране с ЦПУ машини, Компютърни мрежи и специфика на дуалното образование в Германия.


Владимир Чучумишев от „Арсенал”АД, участник в мобилното обучение в Германия, сравни модела на дуално образование в България, Германия и Швейцария, отбелязвайки спецификите на всяка от страните – ако в Швейцария над 70% от учениците избират професионално образование, вече и у нас при последния прием в гимназиите близо 50% са предпочели професионални паралелки.

Марин Маринов от „М+С Хидравлик”АД отбеляза, че са безспорни позитивите от обученията и престоя на младежите в чужбина. Но образователната система у нас все още е недостатъчно добре уредена по отношение на признаването на професионалните квалификации.

Неслучайно съвпадение е общият празник на Механотехникума и най-големия работодател в България – „Арсенал” АД. И училището, и предприятието 95 години, в които са се доказали като едни от емблемите на града ни. Владимир Чучумишев връчи почетен плакет на директора на ПГ „Иван Хаджиенов” Мариана Демирев като израз на уважение и благодарност за постигнатите резултати в съвместното партньорство.


Гости на конференцията бяха представители на партньорските машиностроителни фирми, в които се обучават в дуално образование учениците на ПГ „Иван Хаджиенов”, председателят на Училищното настоятелство, директори на гимназии в Казанлък.