Мая и Килиманджаро: Сбъдната мечта

"Беше трудно, бяхме мокри от дъжда всеки ден, а височинната болест искаше да ни довърши, но не се дадохме. Бях първа на върха, след водача. Невероятно и уморително, но качихме го", това ми написа вечерта на 2 декември Мая Иванова. Мая от 0/730 на "Арсенал" АД, сбъднала една своя голяма мечта - да изкачи първенеца на Африка, да преодолее неговите нелесни 5895 метра.

Така нашата Мая изпълни две мисии едновременно - едната бе да почете с това изкачване паметта на алпиниста Атанас Скатов, да продължи каузата му за по-чиста планета и да стане част от неговия проект за покоряване на седемте континентални върха на планетата. А другата мисия е да докаже, че човек като нея, вегетарианец, може не само да живее пълноценно без да употребява месо, но и да бъде издръжлив на такива екстремни натоварвания.

След нощния, 8-часов преход към първенеца на Африка, Мая и Кольо Кавръков от Павел баня развяваха на 1 декември българския трибагреник на най-високата точка на Килиманджаро. За своята мечта да изкачи връх Ухуру Мая Иванова сподели най-напред пред в. "Трибуна Арсенал" в началото на тази година. И ето, щастливи сме да напишем, че тя успя да я сбъдне, благодарение на невероятната си воля и на вярата, от която не се отклони нито за миг, че нещата ще се случат точно така. Браво, Мая!

Очаква се групата, в която участват и алпинисти от Стара Загора, да се прибере в България на 5 декември.