„Матера – нюанси“ е фотографска изложба за скалния италиански град Матера. Автор на фотосите е италианката Дениз Мацарела. Експозицията е организирана от Италианския културен институт в София Та се открива в Казанлък на 12 септември от 18.00 часа и ще остане до 1 октомври в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Изложбата е съпроводена с възможност за участие в конкурса „Пловдив – красотата на детайла“.

Матера, както и българският град Пловдив, е Европейска столица на културата през 2019 г. Изложените фотографии подчертават детайли и изгледи от Матера и нейните обитатели, резултат от разходка на авторката, впечатлена от духа на града още при първата утринна светлина.

Интересен е фактът, че в този древен град е живял големият математик Питагор.

Любопитна подробност още е, че именно в Матера Мел Гибсън снима култовия филм „Страстите Христови”. В каменното селище са снимани над 40 ленти, много от които на Холивуд.

Интересна е историята на Матера, която близо 40 години е била обезлюдена и дори заплашена от тотално заличаване от лицето на земята, но впоследствие ЮНЕСКО го обявява за град със световно архитектурно наследство и това довежда до реставрирането му. Предполага се, че градът е създаден на скалисто възвишение преди близо 9000 години. Многобройните естествени пещери в Матера са били първите къщи на древните обитатели там, които са преобразили естествения пейзаж в причудливи архитектурни форми. Жилищата са били издълбавани едно над друго в самата скала дълъг период от време и доста хаотично, като в един момент са започнали да наподобяват същински лабиринт от къщи. След като през 50-те години на миналия век е било взето решение градът да бъде обезлюден и хората изселени в други райони на Южна Италия, Метера става символ на нищетата и упадъка, заради изоставените си къщи. За щастие, в края на 60-те, именно киното го връща към нов живот и го превръща в култово място за киномани и интелектуалци.

Организаторите на изложбата в Казанлък призовават:
1. Посетете изложбата на Дениз Мацарела. Направете си селфи снимка с любимата си фотография от изложбата;
2. Направете снимка с детайл от град Пловдив, не по-малка от 5 MB. Озаглавете фотографията или обяснете в кратък текст (максимум 200 знака), смисъла на фотоса;
3. Изпратете снимката и заглавието/текста към нея на електронен адрес: concorso@oldplovdiv.comдо 30 – и септември 2019 г. В същия имейл, изпратете прикачена и селфи снимката.