Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училищата от 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, информира NOVA.
"Присъственото обучение се връща към схемата отпреди 22 март - всички ученици от 1 до 4-ти клас се връщат, както и три класа от 5 до 12 клас. Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас", обясни министър Вълчев.

Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година. За тях графикът ще е от 26 април до 14 май.

"Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки – т.е. до 30 април. Подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната - при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици", каза още Вълчев.

Графикът е за 12 седмици напред и в него приоритет е посещението на учениците от седми и дванадесети клас. Той обаче е условен и ще се променят спрямо обстановката в страната. Заложено е учениците от 6-ти и 11-клас да се върнат в училищата от 17 май.

От понеделник е бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.