Магнитни бури през март Те обикновено влияят на хората с лабилно здраве.
Месец март тази година се очертава да е доста динамичен по отношение на магнитните смущения, показва месечната прогноза на Националния институт по геофизика, геодезия и география.
Mагнитните бури ще са съсредоточени в три периода:
- в началото на месеца
- около 18 март
- около 28 март
През всяка от петте седмици на месеца обаче геофизиците очакват смущения в различна степен.
"Най-шарена" е първата седмица, когато се прогнозира магнитна буря в началото и магнитно смущение в края.
Магнитните бури на Земята са резултат от динамиката в живота на Слънцето.
Те представляват силни смущения на геомагнитния фон на Земята и са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, при което се отделя огромно количество енергия.
Когато тази енергия достигне магнитното поле на Земята, настъпват смущения в радиовръзките и в живите организми. Все повече учени са убедени, че слънчевата активност влияе на психическото и физическото здраве на хората.
Обикновено влияят на хората с лабилно здраве под формата на безсъние, безпокойство, колебания в кръвното налягане. При някои са възможни и засилване на психичните неразположения.
Магнитните бури могат да влияят на настроенията, емоциите и поведенческите модели при хората. Пиковете на геомагнитната активност се свързват с повишена тревожност и други психични проблеми.
Слънчевите изригвания се отразяват на биологичния ни часовник, тъй като епифизната жлеза в мозъка се влияе от електромагнитната дейност. Магнитните бури могат да предизвикат главоболие, сърцебиене и чувство за общо неразположение.
Влиянието на магнитните бури усещат най-силно възрастните и хората с отслабена имунна система, както и страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.
Те влияят отрицателно върху съня, апетита и концентрацията. Ефектът от магнитните бури върху здравето може да се сравни със силно физическо натоварване или лек грип.
Здравите хора обикновено нямат никакви оплаквания от геомагнитните смущения.