Кулинарен блогър с благотворителна изложба в подкрепа на многодетна майка

Благотворителна изложба със заглавие „Храна за душата“ подрежда кулинарният блогър от Казанлък Нели Колева. Изложбата е благотворителна и се организира съвместно с Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, където ще бъде открита на 5 март. Инициативата на Нели Колева е провокирана от съдбата на една казанлъшка майка, която има три деца. Двете, вече пораснали момичета, страдат от сериозни заболявания, които не им позволяват сами да се справят в ежедневието и се нуждаят от денонощни грижи. Майката е посветила целия си живот на своите деца и на семейството си.

„Животът на тази жена никак не е лек, съдбата й е отредила да се грижи непрекъснато за болните си момичета, като за нея не остава никакво време. Затова с тази изложба и събраните от благотворителната кампания средства искаме да й доставим радост, да се почувства не само родител, но и жена, която заслужава уважение. Жена, която трябва да заобича и себе си“, споделя идеята на благотворителната изложба Нели Колева. Тя ще представи около 30 фотографии, които са свързани с кулинарното изкуство.

Всъщност, Недялка Колева е известен кулинарен блогър. Тя е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. През март 2011 година основава блога „Храна за душата“ (Food for the soul), в който обединява интересите си в областта на фотографията и кулинарията.

В блога си Нели Колева представя оригинални готварски рецепти, изпълнени от самата нея, влизайки в ролята на кулинар, стилист на храна, запален любител фотограф и текстописец. Първоначалната идея е да мотивира повече хора да приготвят домашна храна, да се хранят здравословно и да възпитават у децата си естетично отношение и уважение към храната. Благодарение на добрата визия и добре обяснените рецепти, блогът „Храна за душата“ набира скорост - печели няколко поредни номинации за визия и стайлинг в годишните награди на сайта "Блоговодител". Днес посетилите блога потребители са близо 1,2 млн., а аудиторията му се простира и в Германия, Великобритания, Испания, Канада, Турция, Франция, САЩ и Русия. Авторката се интересува от така наречената Dark Food Photography и експериментира в тази посока. Като кулинарен блогър тя получава покани и публикува в специализирани и популярни кулинарни списания и интернет издания. Нейни кулинарни снимки са включени в платформите на Foodgawker и Тastespotting.

Фотосите в първата самостоятелна изложба на Нели Колева, която има изцяло благотворителна насоченост към конкретна кауза, са правени за целите на нейния блог Food for the soul и композициите са подчинена на тези цели. Част от кадрите обаче са подготвени специално за изложбата. Идеята на Нели Колева е по случай Деня на жената 8 март да зарадва една заслужаваща уважение казанлъшка жена и майка, която е забравила себе си в името на своите деца. „С тази инициатива ние ще й подарим усмивка и подкрепа“, казва авторката на изложбата. Тя се занимава с благотворителност от няколко години, включително и като член на Инър Уийл клуб Казанлък, на който е президент през 2018-2019 година. Към настоящата й благотворителна инициатива се присъединяват още благородни хора. Станимир Нанчев – Стенли и неговият „Салон Стенли“ е един от тях, както и козметичен салон „Скарлет“. Пространство за реализация на благородната кауза дава Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства, който за пореден път се отзовава на такива кампании.Изложбата „Храна за душата“ ще бъде открита на 5 март 2019 година в 17.30 часа в Музея на фотографията и ще остане до 12 март на вниманието на казанлъчани, както и на тяхната съпричастност към благородната инициатива.