„Всеки път, когато се събираме на подобни възпоменателни тържества да отбелязваме Ботев, Левски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа или други велики българи си даваме сметка, че тези хора пренебрегнаха личните си чувства, личните си човешки амбиции, семейства, възможност за някаква кариера и се сражаваха и умираха за България. Следваме ли техния пример и какво сме готови да направим за България?!” Това каза в своето слово пред Паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той взе участие в честванията, посветени на 150-ата годишнина от гибелта на войводата и неговите юнаци в последното сражение на четата на 18 юли 1868 година. Юбилейната годишнина премина под патронажа на министър Каракачанов, който каза още: „Стоейки пред телевизора и мрънкайки, обсъждайки световната политика или футбола, ние не правим нищо за България. Нека всеки един от нас, всеки родолюбив българин си зададе въпроса, ако не живота си, готов ли е да отдели от личното си време, да жертвам нещо свое в името на Родината? Преди да искаме, трябва всички заедно да се запретнем и да я изграждаме тази България, заедно, както го правеха нашите предшественици, така както го направиха и четниците, положили костите си за свободата и единството си на целокупния български народ".



„Истината е, че тези 125 млади българи, които преминаха Дунав и след пет епични сражения положиха костите си по Балкана, а някои от тях бяха обесени по центровете на Казанлък, Стара Загора и Русе, дойдоха да се борят не за някакво присъствие, те дойдоха да се борят срещу черното петвековно турско робство. И това трябва да бъде ясно на всички. Това е първият голям, организиран опит за повдигане духа на българския народ, с организирани чети. Всички тези хора умряха за онази България, част от която днес не е в пределите на съвременната ни държава. Това също не трябва да се забравя... Те си мечтаеха за една друга България, в която българите ще бъдем единни, след като извоюваме свободата си", заяви министърът на отбраната в емоционалната си реч пред родолюбивите граждани, дошли да почетат паметта на героите.





„Емоциите от честванията ще преминат и въпросът, който остава, е: Достойни ли сме пред подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, пред Васил Левски и Христо Ботев?! Нека саможертвата им да не е била напразна – каза в словото си директорът на Национален парк-музей „Шипка –Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов и призова - Обичайте Родината си, почитайте нейните герои и се прекланяйте пред тях”.




Стотици граждани от цяла България, така, както преди 150 години в четата на двамата войводи е имало мъже и момчета от всички краища на поробеното ни Отечество, участваха днес в честванията на юбилейната годишнина от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета. Заупокойна молитва бе отслужена от архимандрит Богослов и свещеници от Казанлъшка духовна околия. След словата на директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа” и министър Каракачанов бе валидирана пощенска карта за пътя за четата, след което 150 членове на Национално движение „Традиция” от клонове в цялата страна, на Комитет „Родолюбие” и Сдружение „Хайдути” направиха историческа възстановка на последното, пето сражение на четата, в което под връх Бузлуджа загива войводата Хаджи Димитър и още 24 храбри четници.

По традиция бе раздаден обреден курбан, а народен събор-надпяване оглася до късно следобед поляната, близо до мястото на сражението преди век и половина.


Пред Паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа бяха и наследници на четници, загинали за Свободата на България. Правнучката на Никола Стоянов от Чеиркьой, загинал под връх Бузлуджа - Венета Даскалова от Горна Оряховица рецитира свои стихове, посветени на героизма на четниците. Професор Вера Момчилова, правнучка на Димитър Момчилов, обесен на входа на бащината си къща за назидание, че е участвал в четата, специално бе дошла от Русе, за да се поклони пред паметта на героите.


Честването на 150 години от подвига на българските четници бе почетено още от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, от народните представители Борис Кърчев и Донка Симеонова, областните управители на Стара Загора и Габрово, заместник-областният управител на Пловдив, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада, кметовете на Копривщица, Сопот, Карлово, Павел баня, председателите на общинските съвети на Казанлък и Мъглиж, представители на местната власт на общините Гурково, Николаево, директори на културни институти.

Бузлуджанските чествания на подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бяха предшествани от поднасяне на венци и цветя пред обновения по инициатива на Младежката организация на ГЕРБ в Казанлък и с помощта на дарители паметник на Стефан Караджа.

Паметникът, дело на скулптора Теньо Тенев се намира на улицата, носеща името на героя.