Констанца Томова е големият победител в дамското автомобилно състезание в Казанлък

Констанца Томова от София е големият победител в Осмомартенското автомобилно състезание за жени, което се проведе на 9 март в Казанлък. Тя спечели първо място с резултат 01:17,89 с автомобил "Фиат". Томова победи в своята възрастова група над 45-годишните дами, стана шампион в генералното класиране и грабна купата „Роден победител”. Повече от 45 години Констанца Томова e зад волана, а през 1979 година е първото й състезание заедно със съпруга й на рали "Златни пясъци". Тя една от най-добрите жени пилоти, многократна шампионка на България и професионален навигатор.


За zakazanlak.bg Констанца Томова каза, че състезанието е организирано много професионално и е преминало на високо ниво. Тя отбеляза също, че няколко от участничките са показали поведение на истински автомобилни състезатели. Томова сподели още, че в огромната си колекция от награди досега не е имала купа „Роден победител”. Купата ще отнесе от Казанлък заедно с огромното си удовлетворение от състезанието и невероятните емоции, които то предизвика в града на розите.

Състезанието „Дамско майсторско управление на автомобил“ премина под наслова „Шофирай внимателно! Някой те обича!”. То бе посветено на Международния ден на жената 8 март и е част от програмата за отбелязване 95-ата годишнина на общинския вестник „Искра”. Организатори са АСК „Дамасцена Алба“, Община Казанлък и „Казанлъшка Искра” ЕООД. Надпреварата е под патронажа на кмета на общината Галина Стоянова.

Участваха 20 състезателки от Казанлък, София, Бургас, Крън, Шипка. Участничките бяха разделени в три възрастови групи, като във всяка една бяха излъчени победителки, класирани на първо, второ и трето място, както бе определено и генерално класиране.

В генералното класиране шампион на състезанието стана Констанца Томова, следвана от Цветелина Джоргова от Крън – вицешампион, и Илина Монева от Бургас – на трето място.

В първа възрастова група до 30 години победител е Цветелина Джоргова, втора е Илина Монева, трета е Деана Курдова от Казанлък.


Във втора възрастова група – за дами между 30 и 45 години, всички победителки са от Казанлък. Номер едно е Мариана Сарачева, втора – Диана Михайлова, трета е Таня Узунчева.

В трета възрастова група на почетната стълбичка се наредиха Констанца Томова от София – на първо място,Таня Димитрова от Шипка – на второ място, и Мария Георгиева от Казанлък – на трето място.

Типично женската класация „Мис Автомобилист” спечели Деана Курдова, а за „Мисис Автомобилист” бе избрана Таня Димитрова.

Въпреки че само след два месеца ще стане майка, Габриела Димитрова се впусна с хъс в състезанието. Тя спечели купата за бъдеща майка.

За най-атрактивен състезател бе определена N 19 Венелина Куманова от Казанлък, която участва в надпреварата с „Волга”, модел 1961 година, абсолютно запазена и поддържана в перфектен вид.

Купи и награди бяха връчени от Община Казанлък, от АСК „Дамасцена Алба“ и „Казанлъшка Искра” ЕООД. Отличията връчиха председателят на ОбС Николай Златанов, общественият посредник Гинка Щерева, управителят на „Казанлъшка Искра” Симеон Стоилков, Недялка Колева от Инър Уийл клуб - Казанлък, и Николай Мончев от АСК „Дамасцена Алба”.

Според организаторите на Осмомартенското автомобилно състезание, всички участници са показали високо майсторско управление и спортен хъс.

Повече снимки от състезанието можете да видите в галерията ни "Осмомартенско дамско състезание в Казанлък": http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/osmomartensko-damsko-sstezanie-v-kazanlk-239