Колекция без аналог в света за Националния празник на България

Колекция без аналог в света, посветена на Националния празник на България – 3 март, притежава казанлъчанката Маргарита Папукчиева. Колекцията съдържа 343 пощенски марки, 367 пощенски карти, 31 плика, 9 блока и две карти максимум и заема цели 128 изложбени листа. Но впечатляващото в случая не е толкова огромният брой пощенски експонати с филателна стойност, колкото фактът, че всички тези пликове и пощенски марки са получени в един и същи ден от 340 населени места на България. Има и две писма от Румъния и Русия. И този ден e 3 март 1978 година. Точно 100 години от Освобождението на България и подписването на Сан-Стефанския мирен договор. И още една прелюбопитна подробност – всички тези селища, които са изпратили пликове с пощенско клеймо от 3 март, носят имена, изцяло свързани с българската история.

Работата по тази колекция продължава две години. „Започнахме подготовката с моя баща Иван Папукчиев през 1976 година, когато аз още бях ученичка – разказва Маргарита Папукчиева. – Трябваше да подготвим писмата до всички пощенски станции в България, като имената на населените места задължително са свързани с исторически събития. Идеята беше да се получи един исторически достоверен разказ за нашата страна със средствата на филателията, който следва хронологията в официалния тритомник за историята на България, разработен от Българската академия на науките през 1961 година.”

Цялата колекция е разделена по периоди от развитието на България и историческите факти, свързани с българските земи, до 1978 година, когато се навършват 100 години от Освобождението от османско владичество. Колекцията е посветена на 1300 години българска държава и е представена за първи път на Националната изложба в София през 1981 година. Тъй като експонатът е нестандартен - няма в света втори като него, той е сложен в извънконкурсен клас.

Специално място в колекцията е отделено на българската азбука – например за буквата „А” пощенското клеймо от 3 март 1978 година е от Албена, за „Б” е от Белоградчик..., за „Ъ” е от Ъглен, за ”Ю” е от Юруково, за „Я” е от с. Ясен.

За Априлското въстание е направено разделение по революционни окръзи и в дома на семейство Папкчиеви пристигат пощенски пликове с клеймо 3 март 1978 година от всяко селище, което влиза в съответния революционен окръг. И така, съобразени с историческите периоди в развитието на България, пристигат пликове от селища, чиито имена са свързани с конкретни исторически събития и данни, и абсолютно всички носят пощенско клеймо от 3 март 1978 година.

Колекцията е стриктно подредена, отразявайки българската история в хронологичен ред. Тук присъстват селища, свързани още с бронзовата епоха и древната тракийска цивилизация. За 100-те години, обхващащи времето 1878-1978-а, пликовете и пощенските марки от селищата са разпределени по периоди, именувани съответно Руско-турска война, Сан-Стефанска и Берлинска България, Търновска конституция, Сръбско-българска война, Начало на социалистическата пропаганда, Основаване на БЗНС, Национално-освободителни борби в Македония и Тракия, Укрепване влиянието на БРСДП, Балканска война 1912-1913 г., Първа Световна война 1915-1918 г., Следвоенен подем, Самостоятелно земеделскко управление 1920-1923 г., Юнско и Септемврийско възстания 1923 г., Витошка нелегална конференция на БКП, Лайпцигски процес, Втора Световна война, Деветосептемврийски преврат, Народна република.

Преди обаче да се случи цялото това толкова обемно като труд и толкова прецизно подредено като историческа хронология издание, близо две години Маргарита Папукчиева и идеологът и двигателят на тази изключително родолюбива инициатива – нейният баща Иван Папукчиев, правят цялостната подготовка. За да може точно на един ден, навръх Националния ни празник, да имат пощенско клеймо от станциите в близо 400 населени места в България, строго подбрани съобразно историческите факти и събития. За да могат те да сглобят своята уникална мозайка, разказваща историята на България и имаща изключителна филателна стойност. За да знаем своя род, както казват нейните автори.

Според Маргарита Папукчиева, няма друга държава в света, където именно имената на селищата да говорят за историята на страната. Точно това съществува в България и фамилия Папукчиеви са го използвали, за да направят тази уникална колекция.

Колекцията ще бъде също дарена, както досега семейство Папукчиеви даряват уникални експонати и реликви на различни музеи. Този път историята на България, изразена по този нетрадиционен и изключително интересен начин, ще отиде за съхранение в Българската академия на науките.