Книгата „Царица Роза“ ще бъде представена Музея на розата на 3 юни 2023 г. в Музея на розата от 18.30 часа, в рамките на 120-ия Празник на розата в Казанлък. Книгата албум излиза в тираж 1000 бройки. В нея са събрани емоциите, личните спомени на абсолютно всички носителки на титлата и нейните подгласнички, с намигване към сегашния им обществен статус, съдба...

Изданието разказва и историята на конкурса, патентован от Община Казанлък. Може да се види и историята на роклите на цариците през годините. Включени са и международните посещения на красавиците, които като Царица Роза стават посланик на красотата на родния си край пред света.

Екипът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства издири всички 53 царици и техните подгласнички. Много от тях откликнаха на поканата да присъстват на представянето на книгата и на шествието в кулминационните дни на Празника на розата.

Любопитна подробност е, че през 1977 година Казанлък не избира царица, няма и празник. Причината е тежкото земетресение във Свищов. Всички събрани за празника средства, които традиционно са дарения от местните предприятия, са изпратени за справяне със щетите в Свищов. На следващата, 1978 г. в Казанлък е организиран Празник на розата, но е мистерия причината, поради която не е избрана Царица Роза. За това разказва на страниците на книгата един от големите меценати в града Росен Георгиев, дългогодишен директор на "Българска роза".