Къде са настанени бежанците в община Казанлък?
„Колко са бежанците в община Казанлък и къде са настанени”, това пита общинският съветник от БСП Пламен Караджов кмета от ГЕРБ Галина Стоянова.„Казанлъчани са разтревожени и настояват да знаят има ли пребиваващи на територията на общината чужди граждани - бежанци, нелегални или легални имигранти от Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан, Иран, Нигерия, Еритрея и други, свързани с проблема „Ислямска държава” към 15 октомври 2016 година”, сподели притеснението на съгражданите си съветникът. Според тях Казанлък е застрашен от бежанска криза. Караджов очаква на предстоящата сесия Стоянова да посочи числеността им, от кои държави пристигат, къде са настанени, в кои населени места и какъв е техният статут.
Подала ли е Стоянова заявление до Държавната агенция за бежанците за трайното им настаняване в казанлъшко?
Хората от общината искат да знаят очаква ли се заселване на нови бежанци в района и дали кметът Галина Стоянова е подала заявление до Държавната агенция за бежанците за броя на чужденци в казанлъшка община с предоставено убежище или международна закрила. От това следва и сключване на споразумение за интеграция по „Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила”, приета на 12-ти август т.г. с Постановление на Министерски съвет № 208.
„В случай, че Стоянова е подала заявление, това означава, че трайно ще настанява бежанци в казанлъшко. Според Наредбата общините осигурят подходящи жилища за бежанците, детски градини и училища за децата, обучение по български език, включване в програми за заетост, записване при личен лекар”, обясни Пламен Караджов. БСП преди две седмици призова премиера да отмени Наредбата за трайна интеграция на бежанци у нас.

Пред zakazanlak.bg общинският съветник уточни, че се надява кметът Галина Стоянова да предостави истинската информация на заседанието на местния парламент., насрочено за следващия четвъртък -27 октомври.
На въпроса ни, защо задава този въпрос точно сега, общинският съветник каза: "защото ги виждам в търговските вериги, по улиците, а няма информация. В същото време градът ни в някои източници се посочва като един от градовете, които ще интегрират бежанци."