В навечерието на Коледа и Нова година на книжния пазар излиза книгата World's Kitchen за изследване на кулинарните традиции по света на японката Мисато Оканея.

Тя е автор в популярен кулинарен сайт и обикаля света, за да събере рецепти за най-характерните ястия от различни страни и народи. В изданието, което е в продажба от 18 декември, има и казанлъшко присъствие. В споделените от нея във Фейсбук профила страници и снимки от книгата се виждат познати казанлъчани. Това са фамилия Маргарита и Стефан Папукчиеви, които бяха първите домакини на Мисато Оканея в Казанлък, и на кулинарния блогър Нели Колева, чийто блог „Храна за душата” (Food for the soul) се радва на огромен интерес.


По време на първата си визита в Казанлък през 2018 г. Мисато Оканея научи типично нашенски рецепти и участва в готвенето на гозбите. Особено бе впечатлена от лесното и бързо приготвяне на яйца по панагюрски. В началото на тази година тя изпълни рецептата на живо в онлайн платформа и я популяризира по света. В града на розите бе нагостена още с таратор, сарми, шопска салата. Още тогава, готвейки заедно със своята домакиня Маргарита Папукчиева, Мисато е забелязала широкото използване на киселото мляко у нас – в таратора, в яйцата по панагюрски, в баницата и в още много други вкусни ястия. Според цитираните от нея данни, българите консумират 27 килограма кисело мляко на човек за една година, а японците – три пъти по-малко.

При второто си посещения в Казанлък Мисато Оканея бе гост на кулинарния блогър Нели Колева. Българската подправка самардала се превърна в кулинарна „звезда” в предаване, което бе излъчено по японска телевизия. Екип, воден от Оканея, пристигна през 2019 година в града на розите и гостува на Нели, за да снима ястия, приготвени с билки и по-специално – със самардала.

Студена доматена супа със самардала и крема сирене, издържана в цветовете на българския трикольор, сандвичи с разнообразни екологични продукти, салати, както и други ястия, позволяващи използването на ароматната подправка, са приготвили пред камера домакинята и нейната далечна гостенка. Цели 10 часа готвене с използване на тази билка са отделили двете дами в кухнята на кулинарния блогър, където се раждат вкусните изкушения в „Храна за душата”.

Освен с рецептите на фамилия Папукчиеви и кулинарния блогър Нели Колева от Казанлък, тогава Мисато си тръгна от България с рецепти за хляб от Русе, за лютеница от Дряново, с керамични съдове от Троян.

Сега част от впечатленията си от посетените страни Мисато включва в книгата World' s Kitchen.

„Има наистина прекрасни хора и вълнуваща храна по света. Бих била щастлива, ако се насладите на срещата с живота на различни места чрез тази книга. 16 държави и региони, 22 кухни. Насладете се на ′′пътешествието в световния живот ′′ с повече от 300 снимки, изречения и рецепти“, споделя в своята Фейсбук страница кулинарният изследовател Мисато Оканея от Страната на изгряващото слънце.