С „Казанлъшка копаница“ и „Тракийско настроение“ 17-годишният казанлъчанин Цветелин Димитров стана Лауреат I степен (Златна диплома), в Международния инструментален конкурс "Златни клавиши" 2021 за акордеонисти – солисти, ансамбли и оркестри. Той получи Диплом за участие в изданието, което се проведе онлайн, и препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор World Folk.

Цветелин Димитров участва в категорията "Фолклорни и класически инструментални състави", възрастова група 16-18 години, със солово изпълнение на две музикални пиеси – „Тракийско настроение“ от Петър Ралчев и „Казанлъшка копаница“ от Димитър Колев, за което получи заслужена оценка.

В Първия онлайн Международен инструментален конкурс “Златни клавиши” участваха близо 70 акордеонисти – солисти, обикновени или смесени ансамбли и оркестри, които имат в своя инструментален състав поне един акордеон. Това са учащи се от предпрофесионални, професионални музикални учебни заведения - училища, школи, консерватории, академии, университети и други институции и организации от цял свят, както и непрофесионални изпълнители. Участие взеха млади таланти от България, Русия, Литва, Естония, Словакия, Босна и Херцеговина, Полша, Финландия, Китай.

Организатори са Euro Folklore Academy и Санкт-Петербургския държавен институт за култура, със съдействието на Световната Асоциация на фолклорните фестивали – WАFF, и Европейската Асоциация на фолклорните фестивали – ЕАFF. Конкурсът се проведе в рамките на Музикални празници „Евро фолк“. Домакин бе Велико Търново, а международното жури бе съставено от изявени музиканти и преподаватели от България, Русия, Литва, Монголия и Китай.

„Свиря от 5-годишен – разказа Цветелин Димитров. – Моят баща свири на акордеон и аз покрай него се запалих.“ Вече 12 години момчето от Казанлък не остава инструмента да си почива. Първият му учител е Михаил Христов от Школа по изкуствата „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра - 1860“ в града на розите. Той му дава здрава основа, върху която да развива и надгражда таланта си. Вероятно да бъде насочен към школата и към този музикален педагог, заслуга има и неговият дядо Цанко Михов, чийто дълъг трудов път е свързан с читалището. И както винаги се случва, и тук не се разминава без арсеналска връзка. Майката на Цветелин - Ивелина Димитрова, работи в Цеха за пружини на Завод 1.

В момента момчето е ученик в 10 клас на Музикалното училище „Христина Морфова“ в Стара Загора. Негов преподавател е един достолепен човек – Веселин Джанкардашлийски, съавтор на учебни програми по акордеон, основател на музикални фестивали, носител на орден „Кирил и Методий“ – I степен, награда на Министерството на културата на България „Златен век – печат на цар Симеон“ и много други.

Цветелин свири фолклорна и класическа музика. От фолклора най на сърце му са ритмите от Тракийската област. До момента е участвал в над 30 национални и международни конкурса. Признанието от „Златни клавиши“ 2021 е последното му отличие. Има 3 първи места от Националния конкурс Танцуващи клавиши“ – Нови пазар, както и други престижни представяния. За втора поредна година печели стипендия от Министерството на културата, заради успехите си.

Нито за миг не се замисля с какво ще продължи да се занимава след като завърши училище. С музика, разбира се.

От Музикалното училище в Стара Загора са отличени още Станимир Сталев и Господин Иванов. Те получават Диплом за участие в онлайн изданието на Международен инструментален конкурс "Златни клавиши" 2021, Лауреат I степен (Златна диплома), Специална награда на журито за техническо майсторство и Препоръка за участие в Световен шампионат по фолклор World Folk. Заради силното представяне на своите участници, три от школите получиха Специален диплом за принос в развитието на Международния инструментален конкурс "Златни клавиши". Това са Националното училище за музикални и сценични изкуства – Стара Загора, България, Гимназията по изкуствата „Са́улюс Сонде́цкис“ - град Мазейкиай, Литва, и Далианският дворец на децата - град Далиан, Китай.