Меморандум за сътрудничество подписаха кметовете на Община Казанлък – Галина Стоянова и на побратимения руския град Толияти – Сергей Андреев. Кметът на Толияти е специален гост на Града на розите, по случай 10-тите юбилейни празници в Долината на Тракийските царе. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Вече 20 години активно се развиват контактите на двата града в сферата на културата, образованието и спорта. „Искаме да почувствате духа на Казанлък и в същото време, да направим така, че да бъдем полезни на жителите на нашите два града“, това сподели кметът Галина Стоянова по време на срещата с руската делегация, допълвайки, че с подписването на този меморандум, се надява отношенията между двата града да бъдат все така ползотворни и в идните 20 години.

В меморандума побратимените градове си поставят за цел по-нататъшно развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес, като с приоритет са сферите на местното самоуправление, културата, образованието, туризма, спорта, както и сътрудничество между Търговско –промишлените палати на двата града. В Меморандума се казва още: „Страните заявяват, че побратимените отношения между Казанлък и Толияти и за в бъдеще ще се основават на принципите на конструктивното сътрудничество, взаимното съгласие и зачитане интересите и на двете страни“.
„За нас това е особено важна година, защото отбелязваме 20 години сътрудничество и се радвам, че нашата връзка се развива непрекъснато както в сферата на културата и туризма, така също и лично с кмета Галина Стоянова и с местния бизнес“, това сподели кметът на Толияти, Сергей Андреев, засвидетелствайки своята благодарност за добрите съвместни практики с Община Казанлък през годините.

Гостите от Русия имаха възможността да видят и виртуална презентация-възстановка, дело на арх. Николай Йотов. Презентацията показва древния град Севтополис, потопен във водите на язовир „Копринка“. Арх. Йотов подчерта, че до този момент в света не е осъществяван подобен грандиозен проект, какъвто Казанлък и Долината имат шанса да реализират. „Решихме да използваме технологията на 21-ви век и да пресъздадем виртуално историята на този древен град, в памет на най-големите учени, посветили живота си на траките“, това каза по време на представянето архитектът, допълвайки, че ще разчитат на генералния секретар на ЮНЕСКО – Ирина Бокова, за да може този мащабен проект да се случи. „Вярваме, че ще дойде ден, в който ще успеем да ви покажем завършен и реализиран този проект“, каза още арх. Йотов.

За децата от Русия, които участваха в конкурса „Малките нашенци“ имаше предвидени награди, които кметът Галина Стоянова предаде на кмета на Толияти. Тя изрази надежда и за бъдещи съвместни инициативи между деца от двата побратимени града.

Като част от официалната делегация от руския град Толияти са още заместник-кметът Артьом Гончаров, Ирина Свешникова - съветник на кмета, общинският съветник и главен лекар в 1-ва Толиятска болница д-р Евгений Сакеев и Наталия Христ - ръководител на управлението за международни връзки на град Толияти. На срещата присъстваха и заместник-кметът на Община Казанлък Петър Косев, заместник-председателят на Общински съвет – Казанлък Драгомир Петков, както и представители на местния бизнес.
За следваща своя визита, гостите от Толияти начертаха идния Празник на розата догодина.