Започна ореховата кампания за 2022 г. за населените места в община Казанлък. Изкупуването на ореховата продукция трябва да става на регистрираните в Общината за тази цел пунктове, информират от общинска администрация. Документите за регистрация могат да бъдат взети от Информационния център на Община Казанлък, Гише № 2.

Изкупуването на орехите трябва да се случва във времето от 08.00 до 20.00 часа.

Кметовете на кметства, съвместно с РУ „Полиция” – Казанлък, организират засилена охрана на ореховите масиви и единични дървета до приключване на кампанията в края на месец октомври 2022 г.

Сн.:В ореховата кория край село Хасът, днес град Крън, 1928 година. Снимката е предоставена от Петя Големанова

Историческите сведения сочат, че Казанлък и Казанлъшката долина били с най-много орехови дървета на един квадратен километър в целия свят, още преди Освобождението от османско владичество. Дълги години районът се е славел с ореховите си дървета и вкусните орехови ядки. Казанлък бил един от основните производители на орехово масло, т. нар. шарлан. Местността край Казанлък с най-много орехови насаждения, напълно заслужено носела името "Орешака". Това изобилие продължило докъм 60-те години на 20 век. По време на колективизацията голяма част от дърветата били изсечени, а след това по-старите започнали да съхнат. Имало хора от квартала в северната част на Казанлък, които посадили нови дървета край булевард “Освобождение“ – в частта от автобусната спирка до разклона за село Енина, но онзи разкош от орехите, който съществувал навремето, вече го нямало.