Казанлък аплодира "Виктори" С невероятното изпълнение на неофициалния български химн „Една българска роза“ руската дамска вокална група „Виктори“ спечели още в първите 5 минути казанлъшката публика.
Първият в Казанлък концерт на групата от Подмосковието бе летен подарък от Национално движение „ Русофили“ и неговата структура в Казанлък, Община Казанлък, ДК „Арсенал“, Долината на розите“ към казанлъшката публика.

90 минути момичетата от Подмосковието радваха препълнената зала на ДК „Арсенал“ с изпълненият на н руски популярни и поп песни, евъгрийни и кавъри на извести хитове.
Концертът на „Виктори“ бе уважен от кмета на Казанлък Галина Стоянова. Тя поздрави вокалистките и заяви, че „приносът за приятелските връзки между България и Русия е в музиката, приятелството и културата“.

Своеобразен емоционален жест към руските гости направи и ветеранът- русофил и родолюбец Христо Гъдев, който връчи на 8-те певици юбилейни значки „85 години Паметник на свободата“ на връх Шипка.
Макет на паметника получи и музикалния педагог на „Виктори“Людмила Шашкишна.


На 14 септември тази година край язовир „Копринка“ за 16-ти пореден път ще се проведе превърналият се вече в традиция Национален събор на приятелите на Русия.
Програмата на Събора предвижда поклонение пред подвига на загиналите за българската свобода на Паметника на свободата на връх Шипка, поднасяне на цветя пред паметника на ген. Скобелев в Казанлък, концерт на лауреатите на VI Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”и музикална програма на поляните край язовира с участие на български и руски артисти и състави.

Мотото на тазгодишния събор е "Европа е по- силна заедно с Русия".

Казанлъшката структура на НД "Русофили" е една от първите в страната. Неин председател е синдикалистът Атанас Бозов, а зам.председател кметът на Казанлък Галина Стоянова.