Казанлъчанка стяга първи национален конкурс за млади джаз изпълнители

Казанлъчанката Надя Тончева, известна поп и джаз изпълнители преподавател в Музикалното училище в Стара Загора, с поредната приятна изненада за почитателите на стойностната музика. На 12 и 13 април в Стара Загора ще се проведе Първият национален конкурс за млади джаз изпълнители. След като за 5-а година тя е основният двигател на радващия се на огромен успех джаз фестивал в Казанлък, Надя отправя следващото предизвикателство към меломаните – този път към младите таланти на България. Националният конкурс за млади таланти е посветен на Световния ден на джаза, който се отбелязва на 30 април. Участници в музикалното състезание могат да бъдат всички млади изпълнители до 29-годишна възраст. До момента са се записали за участие 42 младежи от София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора.

Особеност на този конкурс е, че всички участници ще се изявяват на живо, без да ползват механични акомпанименти като флашки и дискове. И още един много любопитен акцент – журито, което е съставено от едни от най-добрите джаз музиканти у нас, ще направят специален концерт в първата конкурсна вечер. Това са Ангел Заберски – пиано, преподавател в Нов български университет, Михаил Йосифов – тромпет, преподавател в Националната музикална академия в София, Александър Леков – бас китара, преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив, Кристиян Желев – барабани, и Надя Тончева – вокал, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора.

Концертът на журито е на 12 април от 18.30 часа в Старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Самият конкурс за млади дарования също ще се проведе в залата на библиотеката. Входът е свободен.

Новата идея на казанлъчанката Надя Тончева е своеобразно продължение на традиционната вече младежка джаз сцена, която се организира в града на липите от 2017 година.

Първият национален конкурс за млади джаз изпълнители ще излъчи победители в отделните възрастови групи в 2 категории – за индивидуално изпълнение и за джаз формации.