Казанлъчани в поклонението на остров Персин


Представители на казанлъшката структура на Съюза на репресираните са поканени за участие в общонационалните чествания на остров Персин, край Белене, в памет на жертвите на комунизма. Това съобщиха от местната структура.
Тазгодишното покление ще бъде на 28 май, под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.


Поклонението пред хилядите жертви на комунизма ще се състои пред известния Втори трудов или концентрационен лагер, където намират смъртта си стотици от въдворените там затворници., съобщи Крум Владев, представител на местната структура на Съюза на репресираните.
Сред организаторите на честването е и представителят на Католическата църква - енорийският католическия свещеник в гр. Белене Паоло Кортези, по чиято инициатива Вторият трудов лагер на острова се превръща в Мемориален комплекс за жертвите на комунизма.
За сайта zakazanlak.bg Мендерес Кунгюн, също представител на Съюза, съобщи, че в поклонението ще участват и представители на организации на репресираните от Република Турция, които ще почетат паметта на въдворените през 1985 година от комунистическия режим в България във Втори трудов лагер над 500 български помаци и турци, които са се съпротивявали срещу преименуването и депортирането си по време на т.нар. „възродителен процес".
Концентрационният лагер на остров Персин функционира до 1959 година, според официалната информация. Неофициалната обаче е, че лагерът е продължил тайно да работи няколко години след това.В периода 1949 г.- 1953 г. няколко десетки души умират в лагера при неизяснени обстоятелства.

Построен е по поръчка на Българската комунистическа партия и Отечествения фронт., като „Работнически лагер за превъзпитание“. Там са депортирани много от противниците на комунистическия режим в Народна република България: селяни – противници на ТКЗС, полицаи, офицери, предвоенни министри, индустриалци и банкери, народни представители от разтурената опозиция, николапетковисти, социалдемократи, демократи, анархисти, троцкисти, легионери, бранници, ратници, членове на ВМРО, католически, протестантски и православни духовници, разследвани като титовисти комунисти, руски белоемигранти, гръцки военнопленници и комунистически политемигранти, югославски политемигранти, турски и германски военнопленници.


Дълго пазена тайна, излязла през последните години е, че островът е бил използван и за гробница на всички убити в лагера край Ловеч.


Поклоненията на остров Персин са от 1990 година, когато от края на месец май и в началото на юни репресираните от комунистическия режим организират поклонение на мястото на някогашния лагер.