Д-р Момчил Маринов е директор на Исторически музей "Искра" - Казанлък. Роден е през 1976 г. в града на розите. Завършва средно образование в СУ „Екзарх Антим I” - Казанлък, и висше във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Учредител и член на Центъра за стопанско-исторически изследвания (ЦСИИ). Научните му интереси са в областта на стопанската, военната история и опазването и представянето на културно-историческото наследство.
През годините работи в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и в Исторически музей „Искра” - Казанлък. Ръководи ИМ „Искра” от 2012 година.

- Д-р Маринов, Вие и Вашият екип имате честта да посрещнете 120-ата годишнина на Исторически музей „Искра“, която се навършва през 2021-ва. Какво не трябва никога да забравяме за неговите основатели?

- Казанлъчани от десетилетия имат привилегията на тяхна територия в нашия хубав град да бъде разположен един от най-разпознаваемите музеи в България. И действително около Петровден преди 120 години, благодарение огромния ентусиазъм на Петър Топузов и на негови сподвижници, е създаден Исторически музей „Искра“ - Казанлък. Нещо, което понякога незаслужено остава покрай вниманието ни, е, че ощев първите години от създаването на музея казанлъчани демонстрират една впечатляваща дарителска традиция, едно изобилие от дарителски инициативи, които показват тогавашните жители на Розовата долина. И това е една от основните причини музеят толкова бързо да се утвърди като водещ институт в българската културна инфраструктура още от самото си начало. Разбира се, от значение е чисто субективният принос на Петър Топузов и на Чудомир, който наследява и надгражда постигнатото,както и обективните дадености от културно-историческо наследство в Долината. Но често забравяме, че нашите предшественици са били щедри дарители и това е една от най-важните предпоставки за бурното и устойчиво развитие на музея още оттогава.

- Какви са инициативите, с които ще бъде отбелязан юбилеят, предвид изминалата една година в пандемия и въведените в тази връзка ограничения?

Етнографският комплекс

- Предвид ситуацията в България и в света през последната година сме подготвили конкретни събития, които са разпръснати в годината, като по този начин ще дадем възможност повече хора и в по-дълъг период да станат част от годишнината. Наскоро бе представен един чудесен каталог „Багри и нишки“, който онагледява една частица от богатството на етнографския фонд на музей „Искра“. Ние всички, напълно оправдано и обосновано, свързваме богатството на музея с тракийското наследство и маслодайната роза, но етнографският фонд също има впечатляващи експонати. Още много отдавна виден специалист твърди, че „казанлъшкият музей притежава и една от най-богатите етнографски сбирки в провинцията“.

Следващата ни инициатива е свързана с експозиционната ни дейност. Бяха представени ценни средновековни накити, които останахавъв фондовете на музей „Искра“. И това ще представлява важна част от постоянната ни експозиция. Също съвсем наскоро в Мултимедийната зала открихме впечатляващата изложба „Историята на „Арсенал“ от 1878 година до днес“, която ще остане достъпна безплатно за посетителите до края на месец ноември. Изложбата показва непознати исторически факти и дава интересени данни за най-крупното предприятие и най-големия работодател у нас – „Арсенал“, които със сигурност ще изненадат не само гостите на града, но и казанлъчани.
През месец ноември съвместно с Националния археологически институт с музей при БАН и със Софийския университет в трезорната зала на институтав София ще бъде открита една внушителна изложба със заглавие „Доспехите на тракийските воини“, където също ще участва Исторически музей „Искра“. Имаме съвместни намерения с Художествена галерия-Казанлък, като подготвяме съвместна изложба, която ще ни препрати към основателите на двата културни института – Петър Топузов на музей „Искра“ и Иван Енчев - Видю – на Художествената галерия.

- Съвсем скоро предстоят и традиционните Празници в Долината на тракийските царе, които няма как да не свържем отново с дейността на музей „Искра“?

- За Празниците в Долината на тракийските царе тази година подготвяме две интересни събития. Първото е изложба, която бе представена към момента само в Министерството на културата и в Археологическия музей в Пловдив – Казанлък е третата спирка в национален мащаб. Заглавието на изложбата е „Царският цвят на цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“. Изложбата, за чието представяне в Казанлък изрично благодаря за съдействието на проф. Валерия Фол, дава отговор на въпросите какъв е смисълът на използването на този загадъчен цвят, каква е неговата символика. Експозицията ще остане дълго време в залите на ИМ „Искра“, за да я видят колкото се може повече посетители.
В рамките на тазгодишните тракийски празници ще бъде представен поредният сборник с доклади, които са принос в траколожките изследвания. Това е 10-ият том, който, заедно с поредицата „Казанлък в миналото и днес“ е съществен момент в научния живот на музей „Искра“.

- Какво си пожелавате за следващите години?

- Да бъдем достойни наследници на първооснователите на музей „Искра“ и на всички, които през тези 120 години са давали всичко от себе си, за да го надграждат. Да запазим техния ентусиазъм и също да оставим значими следи в опазването и проучването на културно-историческото наследство на региона.