Какво да направим през уикенда за по-продуктивна седмица

Лесни за изпълнение съвети, с които да си помогнем сами
Представете си следния сценарий:
Понеделник сутрин е. Едва се измъквате от леглото и се чувствате ужасно изтощени.
A сетихте ли се за бюрото на работното ви място, което оставихте в пълен безпорядък, бързайки да си тръгнете в петъчния следобед?
Служебната ви поща е препълнена с имейли, които трябва да прегледате, а недовършените задачи чакат вас. Това ще бъде дълъг ден.
Звучи познато, нали?
Ако се възползвате от съветите на Edna.bg за почивните дни, навярно седмицата ви ще бъде по-лека.
Ето и част от нещата, които може да направите в неделя за по-продуктивна седмица.
Помислете за неделята като за първия ден на седмицата, вместо като последен почивен. Повечето хора гледат на неделята като последния ден за почивка, преди да се върнат обратно на работа или училище и това ги натоварва. Вместо това, при първа възможност подготвяйте задачите си за седмицата още от неделя. Така в понеделник сутрин ще се чувствате по-малко стресирани и началото на седмицата ще бъде по-поносима, защото вече сте напред в мисленето си. Освен това ще се чувствате по-мотивиран.
Ако работите в масовия часови диапазон от 9 до 5, пет дни седмично, най-вероятно повечето от имейлите, които получавате от петък вечер до неделя, са лични или нежелана поща, за разлика от служебните имейли. Използвайте почивните дни, за да почистете всичко излишно, така че в понеделник да имате само имейли, които сте получили тази сутрин.
Няма нищо по-лошо от започване на работната седмица с разхвърляна къща. Затова – почистете дома си през уикенда. Понеделник вечер не е най-добрия вариант за пране и почистване. Не е препоръчително да се отлагат тези дейности за делниците.
В почивните дни е добре да бъдат направени планове за закупуването на хранителни продукти и консумативите, които ще бъдат необходими през седмицата. Неделите обикновено са най-подходящи за голямо пазаруване. А на пазар се ходи със списък на най-необходимите и липсващи продукти в шкафовете и в хладилника.
Напишете си списък със задачи за седмицата още през уикенда. Това ще ви направи по-организирани и ще ви позволи да започнете с тях още от понеделник сутрин.
Не пропускайте и почивката.
Независимо дали страдате от лош сън през нощта или просто се чувствате леко изморени през деня, едва ли има нещо по-хубаво от сладка следобедна дрямка.
Колко трябва да дремне човек обаче, за да оптимизира енергийните си нива и да избегне усещането за дезориентация или засилена умора? Отговор на този въпрос дава експерт, цитиран от в. “Дейли стар”.
А каква е тайната на идеалната продължителност за следобедна дрямка? „Тя трябва да трае 90 минути. Час и половина ви позволяват да преминете през всички етапи на съня. Това е един цикъл на сън. Ако спите по-малко или повече, има голяма вероятност да се почувствате гроги”.
За набавянето на качествен следобеден сън през почивните дни е най-добре да се подремне в периода между 13 и 16 часа. По-късната дрямка води до спадане на нивата на аденозина, в резултат на което няма да ви се спи вечерта. Ниските му нива ни карат да се чувстваме будни, а високите – сънливи.
Следобедната дрямка в подходящото време не винаги е възможна в работната седмица, но е отлична за почивните дни.
Освен това се препоръчва да не оправяме леглото си сутрин, за да имат завивките достъп до въздух и слънчева светлина – “убийци” на акарите, които могат да смутят добрия сън през нощта. Някои го спазват…