На 6 декември от 18 часа, в зала 1 на галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка“ 6 в София, ще бъде открита изложбата „Изоставените“, посветена на 120-годишнината от рождението на Васил Бараков.
Експозицията е посветена на един напълно непознат дял от творчеството на майстора на изобразителното изкуство. В нея са включени и творби намерени в двете достигнали до нас папки на автора, оцелели след рухването на неговия дом и ателие в Драгалевци. Претъпкани с меланхолия творчески опити, които ни повеждат не просто по „калните коловози на самотата“, а към чувствената същност на художника. Към отношението му към линията, петното, цвета, композицията, но и към човешкото в него самия. Към анатомията на творчеството му.
Всички приведени в изложбата факти и цитати са извлечени извлечени от документални масиви, свързани с живота и творчеството на художника, съхранявани в СБХ, Държавна агенция „Архиви“, Националната художествена академия, „Златен фонд“ на БНР, Научно-спомагателния фонд на Художествена галерия – Казанлък. Някои цитати са приведени по „Книга за Бараков“ на Невена Стефанова от 1981 г. и публикуваните в нея рецензии за творческите изяви на маестрото, а други от интервюта на автора. Безценен източник на информация е и личният архив на художника, съхраняван от наследниците на фамилия Баракови.
Куратор на изложбата е директорът на Художествената галерия в Казанлък Пламен Петров. Тя се провежда под патронажа на Министерството на културата.