Тази вечер, в рамките на тазгодишния Фестивал на оперното и балетното изкуство представят концерт на формацията „Софийски солисти“, посветена на 60-годишнината от създаването й. Във фоайето на старозагорската опера е изложена ретроспективна експозиция - 50 ГОДИНИ СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ.
Изложбата е създадена от Къща-музей „Панчо Владигеров“ и Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. С фотоси се проследява историята на първия столичен фестивал „Софийски музикални седмици“. Неговите създатели и ръководители, в лицето на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Богомил Стършенов и Петър Ступел създават благоприятни условия за среща с изкуството на водещи творци и изпълнители от цял свят. Фестивалната програма събира млади таланти, популяризира ново българско творчество, премиери и вдъхновява музиканти за общи идеи и проекти.

Концертът 60 ГОДИНИ СОФИЙСКИ СОЛИСТИ започва от 19 часа. Диригент е Георги Патриков,
солист е Симона Кодева (сопран). В програмата са включени творби на Бенджамин Бритън – „Илюминации“ оп. 18 и на Антонин Дворжак – Серенада за струнни оп. 22.
Първата репетиция на знаменития ансамбъл е през м. ноември 1961 г., а пет месеца по-късно с огромен успех е изнесен и първият концерт на музикантите в зала „България”, ръководени от младия тогава Михаил Ангелов. Следващите концерти са дирижирани от Добрин Петков, Константин Илиев и, разбира се, Васил Казанджиев, който ръководи състава 16 години. В последвалите години ансамбълът, който първоначално се нарича “Софийски камерен оркестър”, а по-късно е назован от своите основатели “Софийски солисти”, натрупва все повече опит и популярност, започва да пътува по света и записва за известни грамофонни фирми разнообразен репертоар. От 1978 ансамбълът е под ръководството на Емил Табаков, от 1988 г. насам камерният ансамбъл “Софийски солисти” е ръководен неизменно от Пламен Джуров.

„Софийски солисти“ са своеобразна лаборатория за изпълнения и пропаганда на съвременна българска и чуждестранна музика. Ансамбълът многократно прави интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и др. В същото време за него са написани и много български произведения на автори като Панчо Владигеров, Марин Големинов, Лазар Николов, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Александър Райчев, Емил Табаков и др. От 2009 г. по инициатива на „Софийски солисти“ се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите издания досега са участвали над 240 композитори от повече от 45 страни. Записите на „Софийски солисти“ в над 60 грамофонни плочи и над 30 компактдиска се продават главно зад граница, а в България остават стотици записи във фонда на БНР и БНТ. Активна е дейността на „солистите” в работата с млади музиканти и провеждането на образователни концерти.
Изкуството на “Солистите” е познато зад граница, те радушно са посрещани и ценени в Европа, САЩ, Канада и Япония. В историята им има поредица турнета, в които музикантите за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели. Има и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, през Хаваите, Русия и обратно в София. Но, където и да са по света, те винаги се завръщат в родината, при своята българска публика. „Софийски солисти” са носители на всички български награди и няколко международни отличия.
След 18 ч. са отворени за посещение изложбите:
МИЧО ДИМИТРОВ живопис
МОЯТА КУКЛА – МОЯТ ПРИКАЗЕН СВЯТ