Избират дистанционно победителите в конкурса „Българска роза“

25 състава от 14 области са дали заявка за участие в 10-ото издание на конкурса за Купа „Българска роза“, който се организира от ОДК „Св. Иван Рилски“ в Казанлък. 127 са записите на соловите изпълнения в трите направления на класическите, характерни и съвременни танци, разделени между професионалните училища и школите, които ще се състезават за наградите на конкурса. Тази година оценката и изборът на победителите ще стане дистанционно, заради извънредното положение и последвалата извънредна епидемична обстановка.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За трета година е включен в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища за 18 едногодишни стипендии в 3-та възрастова група, отпуснати от МОН. Той се провежда благодарение на Община Казанлък и е част от празничната програма на ежегодния Фестивал на розата.

Журито, което ще оценява изпълненията на младите таланти, е съставено от Антоанета Алексиева, примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски” – София и преподавател в НУТИ - София, Станко Танев, премиер солист към Държавната опера -Стара Загора, и председателя на журито – Светлин Ивелинов, директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър „Стефан Македонски” - София. Журирането и определянето на победители се извършва по система, която включва четири критерия – техника, композиция, имидж и представяне.

Класирането ще бъде обявено до 30 юни 2020 г. за всяко танцово направление и възрастова група, ще се присъдят наградите за I, II и III място, като отличилите ще получат медал и грамота, които ще им бъдат изпратени чрез куриер.