Тазгодишният Празник на розата в Казанлък започва на 18 май с конкурса "Царица Роза". В 115-годишната история на празника, през 2018-а ще бъде избрана и петдесетата Царица Роза. Празникът започва през 1903 година в чест на красотата на казанлъчанки и на милосърдието, а от 1968 година всяка година, без прекъсване, се избира Царицата на цветята сред казанлъшките абитуриентки.

Конкурсът „Царица Роза” е на 18 май, а трите кулминационни дни са на 1, 2 и 3 юни. По традиция, в първия петък се чества Денят на Казанлък със съпътстващи събития. Вечерта на този ден ще се състои и церемонията по коронясването на избраната Царица Роза за 2018 година. На 2 юни, освен празничните събития за маслодайната роза, ще бъде почетена и паметта на Ботев и загиналите за свободата на България с тържествена заря-проверка. На 3 юни е върховото честване – официалният розобер в градините край Казанлък и Празничното шествие.

От днес, 22 януари, започнаха резервациите и продажбата на билети за събитията в 115-ия Празник на розата в Казанлък, за което всеки може да научи от официалния сайт на Община Казанлък, съобщават от общинския пресцентър. Продажба на билети се извършва и в Културно-информационния център на ул.“Искра“ № 4 в града.
Билети за розоберите ще могат да бъдат закупувани и на място преди началото на самия ритуал.

Пълната програма на фестивала може да се намери тук: https://www.kazanlak.bg/common/images/src/3/file/Diplqna-programa-2018-2.pdf