Италия е новият европейски шампион "Скуадра Адзура" надви Англия след изпълнение на дузпи и се изкачи на европейския връх. Двата тима изиграха драматичен двубой, завършвайки при резултат 1:1 след продължения, но при дузпите Италия се наложи над своя противник с 3:2 и триумфира с купата.

Срещата стартира с неочакван ранен гол за "трите лъва". Кийрън Трипиър центрира дълбоко в наказателното поле, а Люк Шоу овладя с добро първо докосване и разстреля Джонлуиди Донарума още във втората минута, отбелязвайки най-бързото попадение във финал на Европейско първенство.

В 22-ата минута Жоржиньо съвсем уплаши италианците, след като изпита болки и не бе сигурно дали ще продължи играта. В крайна сметка до принудителна смяна не се стигна и футболистът на "Челси" продължи двубоя.

В началото на второто полувреме емоциите отново взеха връх, след като италианците излязоха решени да обърнат развоя в мача, а Рахийм Стърлинг се строполи на тревата след съприкосновение с Леонардо Бонучи и поиска дузпа, но Бьорн Кайперс подмина претенциите и играта продължи.

Италианците дочакаха своя момент в 67-ата минута, когато Леонардо Бонучи отбеляза изравнителното попадение и съхрани надеждите на своя тим със своето осмо попадение с националната фланелка. Легендарният защитник на "Ювентус" се възползва по перфектен начин от разбъркване в наказателното поле и с лекота преодоля Пикфорд отблизо, превръщайки се в най-възрастния голмайстор във финал на Европейско.
Малко по-късно Берарди профука перфектна възможност да оформи обрата, след като не успя да реагира при грешка на Пикфорд.

До края на редовното време Италия даде всичко от себе си да спечели двубоя в първите 90 минути, но англичаните се отбраняваха добре и мачът влезе в продължения.

През първото продължение и двата отбора имаха по една добра възможност. През второто продължение играта бе накъсвана и футбол почти не се игра, така че за зрителите остана да наблюдават изпълнение на дузпи, при които драмата бе пълна, но все пак "Скуадра Адзура" надделя и се превърна в новия европейски шампион с резултат.

Източник: gong.bg