Инж. Румен Папазов е ръководител на отдел „Битово обслужване“ в „Арсенал-2000“ АД. Той е трето поколение арсеналец и кореняк казанлъчанин. Дядо му, Христо Папазов, е един от славните технолози, допринесли за развитието на производството в завода. Днес снимката му е в заводския музей. Неговият баща – Дечко Папазов, е сред основателите на някогашната Капитална дирекция и дълги години е бил главен проектант. В „Арсенал“ днес работи и съпругата му Елена, която е в складовото стопанство на Завод 1. Двамата имат три деца. Най-голямата – Наталия, в момента завършва магистратура по „Педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Александър е студент в Стопанския факултет на Технически университет - Габрово. Най-малкият, четиригодишният Янислав, също е арсеналец, в заводската детска градина.

Румен завършва средно образование в казанлъшката Математическа гимназия „Никола Обрешков“, след което се дипломира като машинен инженер в Техническия университет в Габрово. Специалността му е „Отоплителна, газова, климатизационна и вентилационна техника“. Преди да продължи семейната традиция в „Арсенал“, работи на различни позиции в частния сектор, за кратко е пребивавал в Италия – от Флоренция и Пиза до най-южните части на страната – Неапол и Реджо ди Калабрия. В „Арсенал“ постъпва през 2016 година, а отдел „Битово обслужване“ ръководи от септември 2019 година. Длъжността, която заема в момента, има друга специфика, но тя му дава много нови познания и опит.


В семейството винаги се е говорило за „Арсенал“,

тъй като дядо му и баща му често са споделяли за своите успехи и трудности от трудовото си ежедневие. Румен не винаги е вярвал, че и той ще продължи фамилната традиция. Особено, когато в по-младите си години е търсил пътя в живота си. Преди да дойде тук, е сменил доста работни места, но в крайна сметка разбрал, че

камъкът си тежи на мястото!

Така тази стара поговорка се оказва напълно вярна – човек се чувства най-добре, където хората го познават, ценят го и му вярват. И този негов, родов, камък е „Арсенал“.
В дружеството започва като ОТК, дейност, която пряко е свързана с качеството на продукцията. Макар и специалността като инженер да е по-специфична, тя се оказва много полезна в първите арсеналски години на Румен Папазов. Започва в отдел „Битово обслужване“, знаейки че това е поредното ново предизвикателство в трудовия му път. „В живота си съм работил на различни позиции, така че не съм от хората, които се плашат от промяната“, споделя потомственият арсеналец.
В отдела разполагат с техника – специализирани автомобили и други машини, от която много зависи оптимизацията на тази дейност, нейната ефективност, която също влияе на производствените резултати. Приема ръководната позиция като израз на доверието към него и се надява, че и в бъдеще, ще оправдае това признание.
Районът, който обслужва отдел „Битово обслужване“, заема голяма площ
Обектите са много – не само в заводите на площадките Казанлък и Мъглиж, но и складови бази, междуцехови пространства и други. Дейностите са метене, извозване на отпадъци, включително и от производството, поддържане на зацветени площи, снегопочистване през зимата, а по време на пандемията – и дезинфекцията на територията на дружеството.
Екипът е от 90 души, може да се каже, че е оптималният състав. Хората са отговорни и всеки от тях е готов да изпълни различни по вид задачи. За Румен Папазов са неприемливи отговорите „Не мога и не зная“!
Работата на отдела е да следи за „здравето“ на растителните видове, които представляват истинско ботаническо богатство. Не територията на предприятието има изобилие от дървесни видове – орехи, липи, кестени, борове… Някои от тях са вековни. Според специалистите, тук расте

Цер на около 150 години

Столетникът е вид дъб и се намира в района на Завод 3. При подходящи условия това величествено дърво може да живее още няколко века. При необходимост се извършва санитарна сеч, третиране срещу вредители, за щастие, не е имало голяма заплаха от насекоми или други паразити по дървесните видове в последните години. „Помагаме и на други отдели при възникване на такава необходимост. Разбира се, много разчитаме на сигналите, подадени от колеги. Така бяха премахнати надвиснали клони, които можеха да създадат опасност за здравето на работещите, а и за производството в един от цеховете“, сподели той.
Отделна е грижата за поддържането на зацветените площи. За целта има собствено производство на цветя. В момента тя обхваща 25 квадратни метра. Първоначално била доста по-обширна, но настоящата ѝ площ е напълно достатъчна за нуждите от зацветяване в завода. Произвеждат се – виоли (теменужки), тагетис и други цветя. През март ще започне залагането на новия разсад, който ще се използва за пролетното засаждане на цветя. Предстои да бъде засадена вечнозелена растителност край новите и реконструираните обекти, а сега предстои

благоустрояването край цех 1/410

Основните задачи се планират за месец, месец и половина напред, но винаги има динамика. „Не можем да знаем кога точно ще завали сняг, както бе в последните дни… А винаги има и неотложни задачи, които възникват внезапно и не могат да бъдат отлагани“, допълни Румен Папазов.
„Покрай работата си в отдела научих много нови неща, ръководството също много ни подкрепя. Разполагаме с разнообразна техника – камиони, багери, булдозер. През миналата година закупихме нов многофункционален почистващ и сметосъбиращ автомобил „Бухер“, който има водна система, свеждаща до минимум запрашаването при метене. Имаме и електрически тримери, с които много по ефективно извършваме косенето на тревните площи. На по-отдалечените места, без близък достъп до мрежата, ползваме бензинови тримери“, сподели още инж. Папазов.
Отделът се грижи и за поддръжката на стадиона. Там разполагат с много ефективни системи за поливане и аерация на терена. Планира се подмяната на покритието на лекоатлетическата писта.

За първи път Румен Папазов е в Алеята на славата

„Не съм човек, който се самоизтъква. Нека другите да говорят за мен, но разбира се, смятам, че това е реалната оценка за делата – не само за моите, но и на целия екип. Като трето поколение арсеналец зная и ценя традициите в завода. Те са нещо важно и добро за хората, които работят в дружеството. Затова те трябва да се пазят и поддържат.
Считам, че ангажирането на хора от няколко поколения в една фирма или организация, ако те са добросъвестни и отговорни, осигурява добра приемственост, която е много полезна за ефективността ѝ“, разсъждава инж. Румен Папазов, който приема фамилната свързаност с „Арсенал“ като чест и отговорност.
„Битовото обслужване за мнозина може да не изглежда пряко свързано с основната дейност, но условията на труд, добрата среда и дори естетиката на работното място, със сигурност въздействат положително на производствения процес. В крайна сметка, още при стъпването си в дружеството, всеки трябва да вижда ръката на добрия стопанин. От работата ни до голяма степен зависи тази грижа да е видна за всеки, независимо дали започва работа, или идва като клиент, партньор или гост. И най-важното за мен е всички арсеналци да виждат ежедневно тази грижа“, завършва отличникът от Алеята на трудовата слава.