Игнажден – днес почитаме Свещеномъченик Игнатий Богоносец Православната църква почита днес църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец /Предпразненство на Рождество Христово/, наричан от народа Игнажден.

По традиция Игнажден се отбелязва на 20 декември, но когато се пада в неделя, той се измества с ден напред по решение на Българската православна църква.

Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира - хора, прието по-късно и от другите християнски църкви.

Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат "Мъченици". Жените тогава не трябва да работят никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

Народните обичаи гласят, че от Игнажден започват Коледните празници и Новата година.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник първи влезе в дома Ви от сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.
На Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар и сол, за да не излезе берекетът. Ако на този ден времето е облачно, реколтата ще е добра, според поверията.
На Игнажден момците си слагат под възглавницата ечемик и която мома сънуват през нощта, за нея ще се оженят. Преди изгрев слънце на празника се почистват комините на къщите, а саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото. На заем също не се дава, за да бъде запазено изобилието и плодородието в семейството.

Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета ("подкови"), поръсени със сусам.
На трапезата днес трябва да има боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.
Имен ден днес празнуват Игнат, Искра, Пламен, Огнян и техните производни.