И в Мадрид ще ухае на българска роза

Дом на розата ще отвори врати за първи път в Мадрид, стана ясно по време на отбелязването на двустранните връзки между България и Испания в областта на туризма и представянето на Долината на розите и розата като символ на страната. Събитието се състоя в София в организираната "Испанска вечер" и бе организирано от най-големия испански туроператор, който води идпански туристи в България - Buland Consulting. Представяне на Казанлък като столица на Долината на розите и пътя на маслодайната роза от Дамаск до нашите земи направи кметът на общината Галина Стоянова.

Официален гост на събитието беше световноизвестната испанска дизайнерка Агата Руис де ла Прада.

Световният посланик на иберийския хамон* Флоренсио Санчидриан представи испанска гастрономия и традиции. Присъстваха и представители на дипломатическия корпус,бизнеса и медиите от двете държави.

Освен кмета Галина Стоянова на честването присъстваха новоизбраната Царица Роза 2024 година Неделина Неделчева, народният представител от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов и общинският съветник Джамал Папарланов.

*Хамон (на испански: Jamón Serrano, буквален превод – планинска шунка) е вид сурово-сушена испанска шунка, приготвена от заден бут на иберийско или светло прасе. Обикновено се поднася за консумация нарязан на тънки резени.