Левичари, не леваци

Симон Боливар, Бисмарк, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Махатма Ганди, Фидел Кастро, Бенямин Нетаняху, Владимир Путин… Дотук откривате световно известни политици и държавници. Но списъкът може да продължи: Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Нютон, Рахманинов, Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, Анджелина Джоли, Брат Пит, Робърт де Ниро, Никол Кидман, Пол Маккартни…

Списъкът може да бъде много дълъг. Защо ги изреждаме ли?

Напишете името си с дясната ръка. А сега опитайте с лявата. Ще кажем веднага – левашка работа… Само 5-10% от хората в света ще срещнат затруднение ако ги провокираме да направят нещо с лявата ръка. Това са леворъките. Не леваци. Една незначителна група от хора, на които лявата ръка е силната. И погледнато отстрани някак си ни е трудно да приемем, как умело правят всичко с нея.

Лили Монева от Отдел „Продажби“ на „Арсенал“ АД влиза в групата на леворъките. Нейният красив почерк стои на всички поздравителни картички в отдела. Не случайно. Пише с лявата ръка бързо, красиво, четливо. Някои и с дясната ръка не биха се справили така успешно. В ранните детски години това й е донесло много сълзи и неволи. В първи клас децата имали печати с мечета и пчелички за красиво писане, а тя се измъчвала с непохватната си дясна ръка, докато не взели разрешение от директора на училището да пише с лявата. Е, тогава станала ясна работата – детето е левичар. Не станала и пианистка по тази причина. Но нищо друго не й се опира. Не счита себе си за различна. Приема нещата за естествени и нормални. Какво толкова – важен е крайният резултат. Пък и групата, в която се причислява съставлява списък от уникални и световно известни личности с изключително ценно за човечеството наследство.

В знак на протест срещу устроения за десноръките свят, на 13 август 1984 г. във Великобритания, се организира Международна конференция на леворките. Тогава този ден се приема за Международен ден на хората, които си служат активно с лявата ръка.
Изключително любопитни факти има за тях, доказани от учени и от различни изследователски институти. Спорен е въпросът дали левичарството има генна зависимост.

Доказано е, че мъжете левичари са повече от жените. 1/3 от близнаците също са левичари или поне един от тях си служи по-добре с лявата ръка.

Според членове на „Клуба на леворъките“, те са по-интелигентни, изглеждат по-добре, имат по-богато въображение и повече разностранни таланти. Установено е също, че хора, които са с по-силна лявата ръка са особено добри в плуването, тениса, бейзбола, фехтовката, бокса.

Сканиранията в мозъка потвърждават разлика в мозъчната кора на левичарите и десничарите. Причината е в различната й структура, която разширява гамата от способностите и ръководи развитието на езиковите центрове в мозъка.
Щастливият им ден е вторник и постигат големи успехи в живота – неоспорим факт, ако прегледаме списъка на известни личности левичари. Днес има компании, които произвеждат продукти, специално за тях – ножици, стикове за голф, огнестрелни оръжия, компютърни мишки и най-много китари.

В миналото се е считало, че в леворъките се е вселил дявола. Историята, обаче доказва, че това са едни от най-талантливите представители на човечеството. Дали да не споменем накрая и създателят на „Майкрософт“ – Бил Гейтс – ето какво дават в днешния глобален свят леворъките…
И пак да поясним – левичари, не леваци.