Изпълнителният директор на „Арсенал – 2000“ АД и председател на Асоциацията за приятелство „Казанлък – Япония“ получи Почетна грамота от министъра на външните работи на Япония г-н Тошиницу Мотеги. Грамотата му бе връчена от посланика на Япония у нас Н.Пр. г-н Нарахира Хироши на 13 май 2021 г. в Казанлък. Отличието се дава на г-н Ибушев за неговия забележителен принос за доброто партньорство и взаимодействие между България и Япония, за дългогодишните приятелски връзки между Казанлък и Япония, за утвърждаване на културното сътрудничество между двете страни и народи. Асоциацията за приятелство „Казанлък – Япония“ е създадена в града на розите през 2002 година. В нейната близо 20-годишна история са записани редица културни събития в Казанлък и побратимените японски градове Фукуяма, Мунаката и Хирошима, всяко едно от които допринася за утвърждаване на ползотворните двустранни връзки. Истински посланик на това приятелство е Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ с художествен ръководител Христо Стоянов. Ансамбълът всяка година изнася впечатляващи концерти в Страната на изгряващото слънце, които отварят сърцата на японските домакини към България. Вече над 20 години в Мунаката се провежда и Световният български фестивал, който е едно от най-очакваните културни събития в далечната страна.


Христо Ибушев приветства посланик Нарахира Хироши в Казанлък. Той представи региона с неговите богатства – маслодайната роза, тракийското културно-историческо наследство, обичаите, традициите, както и индустриалното развитие, основна част от което заема „Арсенал“. От своя страна японският посланик поздрави своите домакини и подчерта значението на културните връзки между България и Япония. От името на Асоциацията Негово Превъзходителство получи прекрасен букет от рози и една от емблематичните картини на казанлъшката художничка Веса Вълова – „Розоберачка“.

Във взаимоотношенията между Казанлък и Япония има нов момент – предстои подписване на Меморандум за взаимодействие между Природоматематическа гимназия „Никола Обешков“ и средно училище в град Мунаката. Меморандумът ще бъде подписан в България и Япония. Съгласно него, в казанлъшката Математическа гимназия ще се изучава японски език, а в побратименото японско училище – ще се учи български език. По думите на директора на гимназията Красимир Дамянов, това е много добра възможност за казанлъшките ученици и още една стъпка напред в двустранните взаимоотношения.

Срещата в града на розите бе уважена от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Присъстваха и членове на Асоциацията за приятелство „Казанлък – Япония“. А на 14 май вечерта Н.Пр. посланик Нарахира Хироши ще бъде специален гост и част от журито в конкурса за избор на Царица Роза ‘2021 в Казанлък.