48-ият носител на наградата „Чудомир” за хумористичен разказ е писателят, драматургът и сценаристът Христо Бойчев. Разказът, който печели престижната награда, е със заглавие "Феномен” и е публикуван във в. „Стършел”.


„Феномен” е разказ за времето, което се движи в обратна посока. Започва от смъртта и върви към раждането. Започва от днешното време и следва хода на събитията в обратен ред – демократични промени, социализъм, Втора Световна война, Първа Световна война, Октомврийска революция, Зимния дворец, „Титаник” изплува от океана... В движението си назад времето „качва” Ленин обратно на трамвая и го връща в топлата му квартира и с това комунизмът свършва. По разказа е направен моноспектакъл, чиято премиера е в Талин и печели наградата на Съюза на артистите в Естония.


След като получи статуетката на Чудомир, Христо Бойчев сподели, че за първи път печели тази награда, правейки алюзия със спектакъла „Секс за първи път”, с който започна „Комедийният хит на сезона” в тазгодишните Чудомирови празници.

„Днес хуморът все по-малко се употребява. По времето на социализма той беше естетическа форма на съпротива”, каза още писателят.


През последните три години казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев” поставя на своя сцена две пиеси на Христо Бойчев – „Ъндърграунд” и „Оркестър Титаник”.


Конкурсът за къс хумористичен разказ “Чудомир” е учреден през 1969 г. и е един от най-дългогодишните литературни конкурси в страната.

Носители на наградата са винаги известни български писатели или млади дарования в областта на хумора и сатирата.

Разказите се печатат във в. “Стършел” през цялата календарна година, а на следващата година статуетката „Чудомир“ се присъжда на излъчения от журито автор. Предварителното номиниране се прави от редколегията на в. “Стършел”.


Пръв носител на наградата „Чудомир” е Петър Незнакомов. Сред 48-та лауреати има само една жена, Здравка Ефтимова. През 1982 година тя печели авторитетното признание. Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров-Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел” е два пъти носител – през 1989 и 2005 г.

Христо Бойчев е роден на 5 март 1950 г. През 1974 г. завършва Института по машиностроене в Русе, до 1985 г. работи като главен механик на завод. През 1985 – 1989 г. учи театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. През 1989 г. получава наградата „Драматург на годината“, а в 2016 г. е за големите му заслуги в развитието на културата удостоен с държавен орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен.

Прези 1996 г. в тандем с Иван Кулеков е кандидат за президент на Република България. Води пародийно-комедийна предизборна кампания, в резултат на която получава 57 668 гласа. До 1997 г. негови пиеси са играни във всички български театри.

През 1997 г. печели наградата в международния конкурс на Британския съвет с пиесата си „Полковникът птица“. Наградата му е връчена от Харолд Пинтър. „Полковникът птица“ е поставяна в световноизвестни театри, между които и „Theatre de la Commune d’Aubervilliers“ – Париж, Каталунски национален театър – Барселона, театър Таганка – Москва, Гейт театър – Лондон, театър Катр Су – Монреал, театър На Забрадли – Прага, Франкфурт Шаушпиле и пр. На 23 май 2009 г. Христо Бойчев отбеляза и 40-ата държава (Катар), в която са поставени пиесите му.