Хотел „Арсенал“ в Несебър отваря през юни

Първата си смяна почиващи арсеналци ще посрещне и тази година фирменият хотел на брега на морето в Несебър след по-малко от месец.
Хотел „Арсенал“ отваря врати на първи юни, съобщават от почивната база за „Трибуна Арсенал“. Вече подготвяме списъците с първите работници и служители, които ще летуват безплатно, обясни председателят на КНСБ в казанлъшката оръжейница Атанас Бозов. Почивката на море в Несебър е наложена практика, част от сериозната и мащабна социална политика на фирмата.

Над 2500 арсеналски гости посреща всяка година хотелът, информират от КНСБ. Така традицията на почивната станция, построена специално за работещите във военното предприятие в периода 1964-1967 г., продължава да се спазва. Точно заради първата вдигнала снага на брега на морето 13-етажна станция, на Несебър тогава му излиза името „Малкият Казанлък“. По това време профсъюзните карти на комбината дават евтина почивка на 10 хиляди души годишно за по 30-40 лв. на смяна на човек. Повечето от почиващите летуват на Несебър. Мястото се превръща в символ на най-хубавата отпуска за хората от целия Град на розите. Базата на морето тогава е с капацитет от 296 места, според думите на Стайко Вълчев, ангажиран с отдиха на арсеналци от 1979 г. до началото на новия 21-ви век. През столовата тогава минават почти 800 души дневно – настанени в станцията и по квартири в града. „Лудницата“ по онова време е пълна, но хората са щастливи, макар и често пренаселени – не само в столовата, но и по стаите, където на много места обща баня ползват поне по две четиричленни семейства.

Днес хотел „Арсенал“ предлага отлични условия

Базата е реновирана през 2008 г. Като хотел функционира от три години преди това. Станцията е отдадена под наем на „Бизнес консулт“ ООД, но „Арсенал“ си запазва правото за силно присъствие на казанлъшките оръжейници като гости на хотела. През първата смяна през миналата 2020 година там са почивали 912 арсеналци и членове на техните семейства. Над 100 деца под 6 години са били настанени безплатно, по-големите – до 12 години, с 50
% намаление. През септември миналата година арсеналската втора смяна брои 670 души, 87 са външните почиващи. 48 малки деца ползват базата безплатно, а тези от 6 до 12 години – с намалена наполовина цена. Работниците на „Арсенал“ могат да ползват и услугите на Центъра за рехабилитация „Месембрия“ с направление от здравната каса с талон № 5, уточняват още от ръководството на комплекса.
В последните сезони хотел „Арсенал“ продължава да се рекламира като едно от най-любимите места за почивка на първа линия на стария южен плаж в Несебър. Настаняването дава възможност за ползване на 69 стаи с две легла и възможност за едно допълнително легло, 24 стаи с три легла – също с възможност за допълнително легло, и 4 апартамента от по 32 кв.м. Самостоятелна баня, телевизор, климатик, телефон, минибар и балкон има за всяка стая.

Басейн, фитнес и други екстри

В новите времена базата се сдобива с външен басейн, чадъри и шезлонги в североизточната част на комплекса. Басейнът работи целодневно до късно вечерта. Има фитнес уреди на открито и детска площадка, красив парк и уникален изглед към морето – не само от градините, но и от огромната част от стаите на хотела. Не на последно място, съотношението между качество и цени тук е в пъти по-добро, отколкото в съседните бази на първа линия. Цените са повече от приемливи. През миналото лято тук почивката се движи от 40 до 59 лв. на човек на ден при настаняване на принципа ол-инклузив, като в началото на сезона цените са дори по-ниски. Обявените цени за външни за фирмата туристи и тази година се движат в същите граници. Това дава изключителни предимства в условията на криза в пандемията, която и за българите е факт през тази година. Хората търсят качествена почивка при нормални цени. Нещо, което тук наистина откриват. Резервациите могат да стават чрез сайта на хотела и с обаждане по телефона, информират от ръководството на комплекса.

На море в пандемия

Резервациите и в хотел „Арсенал“ в последната година търпят колебания поради пандемията с Ковид-19. Хората се колебаят до последно, отлагат резервации, променят ги, други се отказват или търсят места броени дни преди почивката си. Това е причината хотелът този сезон да отвори през юни, вместо през месец май, каквато обикновено е практиката. Сезонът продължава до края на септември.
На територията на комплекса са поставени информационни материали с указания за санитарните мерки, които трябва да се спазват. Почистването и дезинфекцията се извършват съгласно специален „Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в условията на епидемично разпространение на Ковид-19“. Общите пространства се ползват неограничено при спазване на санитарните мерки.

Хубавата храна е запазена марка

„Хубавата храна е една от причините нашите гости да се връщат отново тук“, споделят домакините. Това също е традиция. Още от времето, когато тук се хранят по 800 души дневно. Сега храненето се организира в основен ресторант на блок маса със закуска от 7.30 до 9.30, обяд от 12.00 до 14.00 и вечеря от 18.30 до 20.30 часа. Веднъж седмично се организира фолклорна вечер.

Предимства като тези водят в хотел „Арсенал“, заедно с хилядите българи, и многобройни гости от чужбина, споделя любезният домакин на базата Неделчо Ганев. Неговото присъствие тук е още едно от „тайните оръжия“ на арсеналската база. Поетът Неделчо Ганев, много добрият поет Неделчо Ганев, често събира на това място край себе си известни имена от българската съвременна литература и изкуство – за форуми и за лични срещи. Негови са и най-чудатите идеи от оформлението на градинските пространства, където през годините се поставят интересни пластики, скулптурни композиции от метал, дърво и камък, изненадващи с неочаквани послания и мисловни провокации.

Възможност за паркинг е друго предимство, важно за гостите на хотела, които идват тук с личен автомобил. В надпреварата за пространства по българското Черноморие паркинг не се предлага навсякъде, липсва дори край големите луксозни хотели, макар да се предполага, че паркирането следва да се гарантира. В хотел „Арсенал“ няма такъв проблем. Има възможност за паркинг, който се плаща допълнително.
Всички гости имат на разположение мини голф, билярд и електронни игри срещу допълнително заплащане, както и достъп до Wi-Fi интернет в лоби бара, денонощно.

Само на 50 метра от брега на морето!

Безспорно, предшествениците-арсеналци още преди 57 години, с изключително точен усет и перспективно мислене, полагат първия камък на почивната станция само на 50 метра от морето. В днешни времена, поради апетитите за такива пространства, терените край базата са по-застроени, но близостта с морето остава. Остават и шумът на вълните, който буди почиващите сутрин, и здравословните йодни пари, които се вдишват на брега по изгрев слънце. Да „мръднеш“ до морето, да се върнеш от него в стаята само за пет минути време; да си оставиш кърпата на плажа, докато хапваш в ресторанта и се върнеш отново там… Да редуваш плуването в морето с това в басейна… Това се екстри, които на все по-малко места са възможни. Но тук са факт от повече от половин век време. Арсеналци са свикнали с тях и си ги търсят. Те познават добре комплекса от поколения наред. И го обичат. Първите от тях тази година пристигат до по-лалко от месец. А след тях и още много гости, които идват в хотел „Арсенал“ отвсякъде, без никога да се прекрачвали портала на казанлъшката оръжейница. Но със сигурност остават респектирани от факта, че като никоя друга, тази наистина необичайна българска фирма продължава да пази своята почивна база и да обгрижва своите работници и служители с почивка на море вече повече от 56 години.

Диана Рамналиева, автор във в. "Трибуна Арсенал"