Харесаха Механотехникума за нова образователна платформа


След като беше първото училище в България, заедно с един столичен техникум, което въведе дуалното обучение, Механотехникумът в Казанлък е на път да стане пионер и в още една нова образователна плетформа. „Това, което видях в Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов”, ми хареса много и ще предложа на министъра на образованието да включи училището в новата образователна платформа STEАM”, съобщи днес проф. Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката. Той беше специален гост на Механото на Третия научен технофест, който се проведе в училището под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Образователната платформа STEАM означава наука, технологии, инженерство и математика. Идеята е образованието да е интегрирано в тези четири области в онези училищата, където платформата бъде въведена. В момента 7 европейски страни са подписали платформата, като България се е присъединила към нея през месец април тази година.

Възпитаниците на училището по специалностите „Компютри и компютърни технологии”, „Машини и системи с ЦПУ”, „Строителство и архитектура” и „Мехатроника” представиха със свои изобретения и презентации професиите, които усвояват. Заедно с това със свои павилиони се представиха и няколко казанлъшки фирми, партньори на учебното заведение.

Традиционно силен бе интересът на момчетата, пък и на момичетата, към павилиона на „Арсенал” АД, където отново се проведе най-атрактивното състезание – скоростно разглобяване и сглобяване на два модела автомат „Арсенал”. Много емоции, енергия и хъс вложиха участниците в състезанието, под внимателния поглед на специалисти от фирмата.

Истинска борба за първото място се състоя между Ердоан Юсеин, от 8 Г клас, специалност „Мехатроника”, и Михаил Иванов от 11 А - "Компютри и компютърни технологии”. С малка разлика от няколко секунди на първо място се класира Ердоан, след него е Михаил, а трети стана Юсеин Ахмед от 8 В клас - „Машини и системи с ЦПУ”. И трите момчета получиха награди от фирма „Арсенал". Ръководителят на отдел „Техническо развитие” в дружеството инж. Владимир Чучумишев проведе и викторина сред учениците за историята и основните моменти в развитието на фирмата, като всички отговорили правилно на въпросите получиха подаръци, също осигурени от "Арсенал".

Състезания по природни науки, демонстрации на изобретения на ученици, дронове във въздуха, картинг, развяващ знамето на училището, бяха също част от атракциите в Третия фестивал на науката и техниката в ПГ „Иван Хаджиенов”. Събитието бе уважено от кмета Галина Стоянова, от съветника на просветния министър проф. Костадин Костадинов, ресорния заместник-кмет Цветолина Цветкова, омбудсмана Гинка Щерева, от представители на фирмите партньори на Механото, както и деца от три основни училища, участвали в състезанието по природни науки – „Паисий Хилендарски”, „Христо Ботев” – Овощник, „Чудомир”.

Приветствие към гостите, учениците и учителите отправи директорът на ПГ „Иван Хаджиенов” Мариана Демирева, която връчи сертификат за подкрепа и съпричастност на кмета Галина Стоянова, както и сертификати за сътрудничество с фирмите партньори на територията на общината. Официалните гости разгледаха всеки един щанд с професиите на хаджиеновци, а омбусманът дори се включи в разглобяването и сглобяването на автомат "Арсенал" с помощ на специалистите от фирмата.