На 91-годишна възраст почина геналният италиански композитор Енио Мориконе.

Носителят на два "Оскара" е починал в неделя вечер в римска клиника „от последиците от падане“.

Енио Мориконе е световноизвестен със своята филмова музика. Работи в почти всички жанрове, а някои от композициите му са по-известни от филмите, за които са писани. А лентите са 570! Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“.

Кралят на филмовата музика е роден в Рим на 10 ноември 1928 година. Изучава тромпет, композиция и дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Чечилия. Започва да пише музика към филми през 1955 година, но продължава да композира и класическа музика. През 1964 година започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

Новаторството на Мориконе в музиката е замяната на пищните оркестровки с акцентирането върху различни звукови ефекти и използването през 60-те години на електронни китари за пресъздаване на призрачната атмосфера в уестърните. Енио Мориконе въвежда и по-популярно звучене в класически партитури като използваните джаз елементи в “Имало едно време в Америка”, за да адаптира музиката към историческия контекст, пише Би Би Си.

Той дава началото и на концертите на живо с филмова музика, изпълнявана от симфонични оркестри. Първите два дирижира сам в Лондон през 2001 г.

Получава първата си „Сребърна лента” през 1970 г. за музиката към „Представи си, че една вечер на вечеря“, а втората идва само след година - за „Сако и Ванцети“. През 1979 г. е номиниран за "Оскар" за пръв път за музиката към „Райски дни“, през 1986 г. за „Мисията“, през 1987 г. – „Недосегаемите“ и през 2001 г. - за „Малена“. Първият си "Оскар" Мориконе печели чак през 2007 г. - за цялостно творчество.

През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата. Удостоен е с титлата Почетен доктор на Нов български университет през 2013 г.