През последните 10 години Европа приема вече официално повече имигранти от САЩ. Имигрантите са вече 10% от общото население на Европейския съюз. Европеидната раса бързо намалява и според прогнозите, в средата на века, европеидното население на земята, ще е 10%, а Европа вече е в капан на необходимата имиграция. Тези констатации и изводи направи по време на среща с ученици и студенти, участници в националния географски фестивал, който се провежда в Казанлък доц. Георги Бърдаров, от Софийския университет.

сн: БНТ

В презентацията си, на тема: „Имиграция и демографски промени в Европа“ той каза, че в Европа е налице „безпрецедентно застаряване на населението, което за последните 100 години е над два пъти, като процент.“ Най- потърпевша от това е Испания, следвана от Германия,наричана и „старческият дом на Европа“, Унгария, Българя, Чехия. Според прогнозите на експерти и демографи, през 2060 година се очаква средната възраст на населението в тези страни да е над 50 години.

За получаването на пенсиите си, европейското население все повече ще се налага да разчита на имигрантите, допълни до. Бърдаров.

Според данните, съобщени от него, годишната нужда от имигранти в Италия, за икономиката и стабилността на пенсионната система, е от 337 хиляди човека, Великобритания от 77 хиляди човека. Само през изминалата 2015 година, в страните от ЕС официално са влезли над 1,5 млн. имигранти от Африка и Азия, допълни той. Според прогнозите на ООН, до средата на века, населението на България ще намалее с 35,2%, каза още ученият.
За да живеем заедно, все повече ще трябва да се правят компромиси и от двете страни, каза още доцент Бърдаров. Той предрича, че до края на 21 век латинизацията на Европа ще пълна, а континентът ще е все по-малко „бял и християнски“.

сн: www.webcafe.bg

Националният географски фестивал, чийто домакин е географският център на България -Казанлък, продължава и днес с различни състезания и награждаване на победителите в тях. Близо 500 са участниците във форума, ученици, студенти, преподаватели по география от цялата страна.

Доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет е гост на форума в Казанлък. Името му нашумя след като стана победител в ТВ реалити на БНТ „Ръкописът“ и неговият роман „Аз още броя дните“ получи договор за издаване от българско издателство. Романът, чиято премиера ще е в София на 19 май, е създаден по действителен случай, разказва за обсадата на босненската столица Сараево през 1992 ги пламнала на фона на войната забранена любов между християнин и мюсюлманка. Историята, едновременно трагична и истинска, сблъсква читателя с последствията от национализма, разказва за етнорелигиозните конфликти и как те могат да преобърнат света.